dc.contributor.advisor | Kobes, Milan | |
dc.contributor.author | Nováková, Vladimíra | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:05:19Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:05:19Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47163 | |
dc.description.abstract | První část této diplomové práce se zaobírá historií a popisem objemných krmiv. Zde
jsou popsány způsoby sklizně, zásady a postupy při jejich zpracování a varianty
uskladnění. Také v této první části je popsána konzervace hmoty pro seno a senáž. U
senáže a sena jsou uvedeny jak senzorické vlastnosti, ale také laboratorní ohodnocení
podle "Normy 2004" (č. 244/2000 Sb.), která se nejčastěji používá v České republice.
Dále jsou charakterizovány používané a nejčastěji se vyskytující jeteloviny a traviny.
Senážní aditiva neboli přípravky jsou rozděleny do skupin a jsou zde zařazeny
mikroorganismy pro konzervaci, které jsou škodlivé či prospěšné pro fermentaci
biomasy. Závěr této části se zabývá kukuřicí a vlivem objemných krmiv na produkci
hospodářských zvířat.
Druhá část diplomové práce se věnuje vlastním sledováním kvality objemných
krmiv, a to převážně senážní jámě, senáže v balíku, senážní plotně a sena v balíku.
Převážně je tato část zaměřena na senzorické sledování vlastností těchto krmiv a
laboratorní analýzy. Závěr obsahuje různá doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu
a ekonomickou stránku objemných krmiv. | cze |
dc.format | 69 s. 4 s. (114 098) | |
dc.format | 69 s. 4 s. (114 098) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Objemné krmivo | cze |
dc.subject | senáž | cze |
dc.subject | seno | cze |
dc.subject | konzervace | cze |
dc.subject | jakost objemných krmiv | cze |
dc.subject | jeteloviny a traviny | cze |
dc.subject | Bulk feed | eng |
dc.subject | haylage | eng |
dc.subject | hay | eng |
dc.subject | preservation | eng |
dc.subject | quality of bulk feed | eng |
dc.subject | clover and
grasses | eng |
dc.title | Porovnání různých technologií výroby a konzervace objemné píce ve
zvoleném podniku a návrhy na zlepšení. | cze |
dc.title.alternative | The comparison of production technology and conservation of bulky fodder in selected farm and recommendation for improvement | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 64427 | |
dc.description.abstract-translated | The first part of this thesis deals with the history and description of roughages. Here,
harvesting methods, processing principles and procedures and storage options are
described. Also in this first part, the conservation of hay and haylage material is
described. For haylage and hay, both sensory properties and laboratory evaluation
according to the 'Standard 2004' (No 244/2000 Coll.), which is the most commonly
used in the Czech Republic, are given. The most commonly used and commonly
occurring clover and grasses are also characterised. Hay additives or preparations are
divided into groups and microorganisms for preservation that are harmful or beneficial
for biomass fermentation are included. This section concludes with a discussion of
maize and the impact of roughages on livestock production.
The second part of the thesis deals with the actual monitoring of the quality of
roughages, mainly hay pit, hay bale, hay fence and hay bale. Mostly this part focuses
on sensory monitoring of the properties of these feeds and laboratory analysis. It
concludes with various recommendations that could improve the quality and
economics of roughages. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-06 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |