Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKobes, Milan
dc.contributor.authorNováková, Vladimíra
dc.date.accessioned2025-03-06T09:05:19Z
dc.date.available2025-03-06T09:05:19Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47163
dc.description.abstractPrvní část této diplomové práce se zaobírá historií a popisem objemných krmiv. Zde jsou popsány způsoby sklizně, zásady a postupy při jejich zpracování a varianty uskladnění. Také v této první části je popsána konzervace hmoty pro seno a senáž. U senáže a sena jsou uvedeny jak senzorické vlastnosti, ale také laboratorní ohodnocení podle "Normy 2004" (č. 244/2000 Sb.), která se nejčastěji používá v České republice. Dále jsou charakterizovány používané a nejčastěji se vyskytující jeteloviny a traviny. Senážní aditiva neboli přípravky jsou rozděleny do skupin a jsou zde zařazeny mikroorganismy pro konzervaci, které jsou škodlivé či prospěšné pro fermentaci biomasy. Závěr této části se zabývá kukuřicí a vlivem objemných krmiv na produkci hospodářských zvířat. Druhá část diplomové práce se věnuje vlastním sledováním kvality objemných krmiv, a to převážně senážní jámě, senáže v balíku, senážní plotně a sena v balíku. Převážně je tato část zaměřena na senzorické sledování vlastností těchto krmiv a laboratorní analýzy. Závěr obsahuje různá doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu a ekonomickou stránku objemných krmiv.cze
dc.format69 s. 4 s. (114 098)
dc.format69 s. 4 s. (114 098)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectObjemné krmivocze
dc.subjectsenážcze
dc.subjectsenocze
dc.subjectkonzervacecze
dc.subjectjakost objemných krmivcze
dc.subjectjeteloviny a travinycze
dc.subjectBulk feedeng
dc.subjecthaylageeng
dc.subjecthayeng
dc.subjectpreservationeng
dc.subjectquality of bulk feedeng
dc.subjectclover and grasseseng
dc.titlePorovnání různých technologií výroby a konzervace objemné píce ve zvoleném podniku a návrhy na zlepšení.cze
dc.title.alternativeThe comparison of production technology and conservation of bulky fodder in selected farm and recommendation for improvementeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag64427
dc.description.abstract-translatedThe first part of this thesis deals with the history and description of roughages. Here, harvesting methods, processing principles and procedures and storage options are described. Also in this first part, the conservation of hay and haylage material is described. For haylage and hay, both sensory properties and laboratory evaluation according to the 'Standard 2004' (No 244/2000 Coll.), which is the most commonly used in the Czech Republic, are given. The most commonly used and commonly occurring clover and grasses are also characterised. Hay additives or preparations are divided into groups and microorganisms for preservation that are harmful or beneficial for biomass fermentation are included. This section concludes with a discussion of maize and the impact of roughages on livestock production. The second part of the thesis deals with the actual monitoring of the quality of roughages, mainly hay pit, hay bale, hay fence and hay bale. Mostly this part focuses on sensory monitoring of the properties of these feeds and laboratory analysis. It concludes with various recommendations that could improve the quality and economics of roughages.eng
dc.date.accepted2022-06-06
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam