dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Zikmunda, Jan | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:05:35Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:05:35Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47205 | |
dc.description.abstract | Tato práce se zabývá hodnocením vybraných biologických, produkčních a zpraco-vatelských vlastností hlíz topinamburu hlíznatého. Za tímto účelem byl na jaře v roce 2021 založen pokus na Havlíčkobrodsku v lokalitě Valečov. Pro tento pokus byly vybrány čtyři odrůdy topinamburu Karin, Rút, Skarlet a Zlata. Tyto odrůdy byly pěstovány ve třech variantách. Byly zaznamenány jednotlivé pěstitelské opera-ce, postupný růst plodin a sklizeň hlíz. U všech odrůd byly hodnoceny tyto parame-try: výnos hlíz, průměrný počet hlíz na jednu rostlinu, průměrná hmotnost jedné hlízy, obsah sušiny v hlízách, obsah inulinu v čerstvé hmotě, obsah inulinu v sušině. Odrůda Rút dosáhla pět nejlepších výsledků u sledovaných šesti parametrů: výnos 42,6 t/ha, hmotnost hlízy 45,30 g, obsah sušiny v hlízách 32,71 %, obsah inulinu v čerstvé hmotě 16,02 %, obsah inulinu v sušině 49,06 %.
Z části sklizených hlíz byla vytvořena sušina, která byla rozemleta na topinam-burovou mouku a krupici. Topinamburová mouka či krupice nahradily polovinu nebo třetinu běžné mouky v osmi pokusných potravinářských výrobcích, u nichž bylo provedeno senzorické hodnocení. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Topinambur | cze |
dc.subject | výnos | cze |
dc.subject | hlíza | cze |
dc.subject | inulin | cze |
dc.subject | sušina | cze |
dc.subject | topinamburová mouka. | cze |
dc.subject | Jerusalem artichoke | eng |
dc.subject | yield | eng |
dc.subject | tuber | eng |
dc.subject | inulin | eng |
dc.subject | dry matter | eng |
dc.subject | Jerusalem artichoke flour. | eng |
dc.title | Hodnocení vybraných biologických, produkčních a zpracovatelských vlastností topinamburu | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of the selected biological, production and processing properties of Jerusalem artichoke | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 64916 | |
dc.description.abstract-translated | The diploma thesis is focused on the evaluation of selected biological, production and processing properties of Jerusalem artichoke tubers. For this purpose, a trial was established in the spring of 2021 in the locality Valečov situated in the district Havlíčkův Brod. Four varieties of Jerusalem artichoke were involved into the trial - Karin, Rút, Skarlet and Zlata. The varieties were grown in three variants. Individual cultivation operations, gradual plant growth and tuber harvest were recorded. For all varieties following parameters were evaluated: tuber yield, mean number of tu-bers per plant, mean tuber weight, tuber dry matter content, inulin content in fresh matter, inulin content in dry matter. The variety Rút achieved five best results in the six studied parameters: yield of 42.6 t/ha, tuber weight of 45.30 g, tuber dry matter content of 32.71 %, inulin content in fresh matter of 16.02 %, inulin content in dry matter of 49.06 %.
Dry matter content of harvested tubers was measured. Jerusalem artichoke flour and semolina were produced from dry matter. Jerusalem artichoke flour or semolina replaced a half of a third of common flour in eight food products that were subjected to sensory evaluation. | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-17 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělská a dopravní technika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |