Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorUhlíková, Tereza
dc.date.accessioned2025-03-06T09:05:40Z
dc.date.available2025-03-06T09:05:40Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47215
dc.description.abstractMykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.cze
dc.format53 s.
dc.format53 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectkrávycze
dc.subjectkozycze
dc.subjectovcecze
dc.subjectkontaminující látkycze
dc.subjectmykotoxinycze
dc.subjectpreventivní opatřenícze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectcowseng
dc.subjectgoatseng
dc.subjectsheepseng
dc.subjectcontaminantseng
dc.subjectmycotoxinseng
dc.subjectpreventive stepseng
dc.titlePřítomnost mykotoxinu - aflatoxinu M1 v mlécecze
dc.title.alternativeOccurrence of aflatoxin M1 in raw milkeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag65270
dc.description.abstract-translatedMycotoxins, as secondary products of fungi, can contaminate feeds and enter the milk through the metabolic pathway in the cow's body. The most studied mycotoxin associated with milk contamination is aflatoxin M1 (AFM1). The review focuses on the identification of different types of mycotoxins and their transfer to milk, and attention is paid to a summary of the results of monitoring aflatoxins in milk and the negative effects of mycotoxins on health and the possibility of mycotoxins determination. The practical part of the thesis consists of two subchapters, namely monitoring AFM1 in raw milk of cows, sheep and goats in the years 2006-2020 from the data of the State Veterinary Administration of the Czech Republic, where the factor of the observed period and type of milk was evaluated for AFM1 content in raw milk. The second part interprets the results of AFM1 monitoring in purchased raw cow's milk delivered to the dairy factory.eng
dc.date.accepted2022-06-10
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologie - Péče o krajinucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam