dc.contributor.author | Jarošová, Markéta | cze |
dc.contributor.author | Bárta, Jan | cze |
dc.contributor.author | Bártová, Veronika | cze |
dc.date.accessioned | 2021-03-04T17:57:27Z | |
dc.date.available | 2021-03-04T17:57:27Z | |
dc.date.issued | 2019 | cze |
dc.identifier.issn | 0139-6013 | cze |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/767 | |
dc.description.abstract | Lněná mouka představuje cenný zdroj různých látek nejen z pohledu výživy, ale i funkčních vlastností. Tato práce byla zaměřena právě na studium vlastností a biologických aktivit mouky získané ze lněných výlisků, které byly zároveň zbavené slizotvorných látek. Mouka byla získána ze šesti odrůd olejného lnu (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol a Flanders). Byla prokázána odrůdová variabilita v obsahu dusíkatých látek, obsahu celkových polyfenolů, antioxidační aktivitě a technologických parametrech (rozpustnost, schopnost vázat vodu a tuk). Nejvyšší antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů byl zjištěn u odrůdy Agram. | cze |
dc.format | p. 437-440 | cze |
dc.language.iso | cze | cze |
dc.publisher | Profi Press s.r.o. | cze |
dc.relation.ispartof | Úroda, volume LXVII, issue: 12 | cze |
dc.subject | len olejný | cze |
dc.subject | protein | cze |
dc.subject | antioxidační aktivita | cze |
dc.subject | polyfenoly | cze |
dc.subject | flaxseed | eng |
dc.subject | protein | eng |
dc.subject | antioxidant activity | eng |
dc.subject | polyphenols | eng |
dc.title | Studium vlastností a biologických aktivit mouky lnu olejného | cze |
dc.title.alternative | A study of the properties and biological activities of the flaxseed flour | eng |
dc.type | article | cze |
dc.identifier.obd | 43886376 | cze |
dc.description.abstract-translated | The flaxseed flour presents the significant source of diverse compounds, not even from the point of view of a nutrition but also within functional properties. This study was precisely focused on the study of properties and biological activities of the flour obtained from the linseed cake without mucilage fraction. Flaxseed flour was obtained from six cultivars of flax (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol and Flanders). It was confirmed the variability between cultivars in the content of crude protein, total polyphenols, antioxidant aktivity and technological parameters (the solubility and ability to absorb water and lipids). The highest antioxidant activity and total polyphenols content was observed within the cultivar Agram. | eng |
dc.peerreviewed | yes | cze |
dc.publicationstatus | postprint | cze |
dc.relation.publisherversion | https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda | cze |