Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorJarošová, Markétacze
dc.contributor.authorBárta, Jancze
dc.contributor.authorBártová, Veronikacze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:57:27Z
dc.date.available2021-03-04T17:57:27Z
dc.date.issued2019cze
dc.identifier.issn0139-6013cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/767
dc.description.abstractLněná mouka představuje cenný zdroj různých látek nejen z pohledu výživy, ale i funkčních vlastností. Tato práce byla zaměřena právě na studium vlastností a biologických aktivit mouky získané ze lněných výlisků, které byly zároveň zbavené slizotvorných látek. Mouka byla získána ze šesti odrůd olejného lnu (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol a Flanders). Byla prokázána odrůdová variabilita v obsahu dusíkatých látek, obsahu celkových polyfenolů, antioxidační aktivitě a technologických parametrech (rozpustnost, schopnost vázat vodu a tuk). Nejvyšší antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolů byl zjištěn u odrůdy Agram.cze
dc.formatp. 437-440cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherProfi Press s.r.o.cze
dc.relation.ispartofÚroda, volume LXVII, issue: 12cze
dc.subjectlen olejnýcze
dc.subjectproteincze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectpolyfenolycze
dc.subjectflaxseedeng
dc.subjectproteineng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectpolyphenolseng
dc.titleStudium vlastností a biologických aktivit mouky lnu olejnéhocze
dc.title.alternativeA study of the properties and biological activities of the flaxseed floureng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43886376cze
dc.description.abstract-translatedThe flaxseed flour presents the significant source of diverse compounds, not even from the point of view of a nutrition but also within functional properties. This study was precisely focused on the study of properties and biological activities of the flour obtained from the linseed cake without mucilage fraction. Flaxseed flour was obtained from six cultivars of flax (Agram, Libra, Amon, Agriol, Raciol and Flanders). It was confirmed the variability between cultivars in the content of crude protein, total polyphenols, antioxidant aktivity and technological parameters (the solubility and ability to absorb water and lipids). The highest antioxidant activity and total polyphenols content was observed within the cultivar Agram.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.relation.publisherversionhttps://digi.profipress.cz/katalog/detail/urodacze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam