Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKozák, Pavel
dc.contributor.authorTrybulovský, Filip
dc.date.accessioned2021-11-19T11:43:53Z
dc.date.available2021-11-19T11:43:53Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-07
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/961
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zaměřuje na sádkování kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a zkoumá jeho vliv na obsah a složení mastných kyselin a obsah tuku. Cíle experimentu - dokázat, že má sádkování pozitivní vliv na kvalitu masa kapra; dokázat, že průběh a výsledek sádkování lze ovlivnit vstupní kvalitou ryb; stanovit optimální dobu pro sádkování kapra s ohledem na obsah a složení mastných kyselin. Odchov ryb se prováděl na rybnících firmy Blatenská ryba, spol. s r. o. Vlastní sádkování probíhalo na sádkách Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Ryby byly rozděleny do tří skupin, podle toho čím byly přikrmovány. Skupina O obilovinami, skupina KP směsí KP Len (obsahující řepkové výlisky a lněné semeno) a skupina PP byla ponechána na přirozené potravě. Po nasazení ryb do sádky se začalo se vzorkováním ryb. Pro vzorkování byly určeny tyto dny 0, 14, 28, 42, 56 a 70. Analýza tuků a mastných kyselin se prováděla na Švédské univerzitě zemědělských věd v Uppsale (SLU, Uppsala, Švédsko). Skupina KP má prokazatelně lepší kompozici mastných kyselin, než skupina O a celkový obsah tuku je u ní také dostatečný. Skupina PP má též dobrou kompozici mastných kyselin, avšak má příliš nízký celkový obsah tuku. V experimentu bylo dokázáno, že sádkování má pozitivní vliv na kvalitu masa, pokud je ryba sádkována po určitou dobu. Optimální dobu pro sádkování kapra jsme v rámci tohoto experimentu stanovili na 14 - 21 dní, kdy mají ryby výbornou kompozici omega-3 PUFA společně s dostatečným celkovým obsahem tuku.cze
dc.format44 s.
dc.format44 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectCyprinus carpiocze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectobilovinycze
dc.subjectřepkové výliskycze
dc.subjectlněné semenocze
dc.subjectpřirozená potravacze
dc.subjectlidské zdravícze
dc.subjectCyprinus carpioeng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectcerealseng
dc.subjectrapeseedeng
dc.subjectlinseedeng
dc.subjectnatural dieteng
dc.subjecthuman healtheng
dc.titleVliv sádkovaní kapra na obsah a složení tukucze
dc.title.alternativeThe effect of purging on lipid content and composition of common carpeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag24855
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis deals with purging of common carp (Cyprinus carpio L.), and examines its effect on the content and composition of fatty acids and fat content. The goal of this experiment is to prove that purging has a positive effect on the carp flesh quality; that the progress and result of purging can be influenced by the input fish quality; and determining optimum time for carp purging with regard to the content and composition of fatty acids. The raising of fish was done at the ponds of the Blatenská ryba, spol. s r. o. company. The purging itself took place at the Faculty of Fisheries and Protection of Waters at Vodňany. The fish were divided into three groups according to supplementary feed. The O group was supplementary fed by cereals, the KP group by mixture of KP Len (containing rapeseed and linseed) and the PP group was left with natural diet. The fish were sampled after being placed in the purging pond. This sampling was done on the following days: 0, 14, 28, 42, 56 and 70. The fat and fatty acid analyses were performed by the Swedish University of Agricultural Sciences at Uppsala, Sweden. The KP group has demonstrably better composition of fatty acids than the O group, and its total fat content is sufficient also. The PP group also has a good composition of fatty acids, however, its total fat content is too low. The experiment has proven that purging has a positive effect on the flesh quality, if the fish are purged for a certain time period. The optimum time for carp purging, as determined by us in this experiment, is 14 - 21 days, in this period the fish have the excellent composition of omega-3 PUFA, together with a sufficient total fat content.eng
dc.date.accepted2014-06-12
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam