dc.contributor.advisor | Trávníček, Jan | |
dc.contributor.author | Mikulová, Magda | |
dc.date.accessioned | 2021-11-26T12:25:34Z | |
dc.date.available | 2021-11-26T12:25:34Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.date.submitted | 2007-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/9640 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo sledování obsahu jodu ve vaječném žloutku konzumních vajec a zhodnocení jejich významu jako zdroje jódu v lidské výživě. Celkem byl jód stanoven ve žloutku 189 vajec z velkochovů a 210 vajec z malochovů. V porovnání s velkochovy obsahovala vejce z malochovů přibližně 3,2 krát méně jódu. Vejce z velkochovů se podílejí na pokrytí denní potřeby jódu dospělého člověka z 2 - 25% a vejce z malochovů jen z 0,4 - 12%. Obsah jódu ve vejcích závisí na jeho denním příjmu a na vlivu snáškového období. Koncentrace jódu ve vejcích byla stanovena spektrofotometrickou metodou založenou na Sandell-Kolthoffově reakci. | cze |
dc.format | 53 s. | |
dc.format | 53 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | jód | cze |
dc.subject | slepice | cze |
dc.subject | velkochovy | cze |
dc.subject | malochovy | cze |
dc.subject | iodine | eng |
dc.subject | hens | eng |
dc.subject | small flocks | eng |
dc.subject | large flocks | eng |
dc.title | Obsah jodu ve vejcích | cze |
dc.title.alternative | Iodine content in eggs | eng |
dc.title.alternative | Obsah jódu ve vejcích | cze |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 2949 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of diploma work was contents supervision iodine solution in egg yolk in the consumer eggs and evaluates importance of eggs as an iodine source in human nutrition. In total, iodine content was determined in the yolk of 189 eggs (large flocks) and 210 eggs (small flocks). There were 3,2 times lower of iodine content in the egg yolk from small flocks compare to eggs from large flocks. Eggs from large flocks cover 2 - 25% and from small flocks only 0,4 - 12% of the daily iodine requirement in adults. Iodine content in eggs depends on daily iodine intake and the effect of laying cycle. Egg iodine concentration was determined by spectrophotometric metod based on the Sandell-Kolthoff reaction (Bednář a kol. 1964). | eng |
dc.date.accepted | 2007-06-15 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |