dc.contributor.advisor | Hartvich, Petr | |
dc.contributor.author | Melka, Václav | |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T11:44:05Z | |
dc.date.available | 2021-11-19T11:44:05Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/985 | |
dc.description.abstract | Cílem této práce bylo ověření produkční účinnosti tepelně a mechanicky upravené pšenice v porovnání s neupravenou pšenicí v chovu tržního kapra na sádkách v Třeboni. Krmný pokus probíhal 120 dní v 8 pokusných sádkách. Jako aplikované krmivo byla vybrána pšenice bez úpravy, pšenice tepelně upravená teplotou 100 °C po dobu 90 sekund a pšenice tepelně upravená a současně mačkaná. Kontrolní obsádka stejné hustoty byla bez přikrmování pouze na přirozené potravě. Pokus probíhal ve dvou opakováních. Obsádky byly přikrmovány 3x týdně v ranních hodinách a na stejném místě v sádce. Každý měsíc proběhlo přelovení obsádek a stanovení sledovaných parametrů. Na konci pokusu byly vyhodnoceny sledované produkční ukazatele. Výsledky produkčních ukazatelů prokázaly pozitivní vliv tepelných a mechanických úprav na produkční účinnost. Nejvyšší produkční účinnost byla dosažena u kaprů přikrmovaných pšenicí tepelně upravenou při 100 °C v kombinaci s mechanickou úpravou mačkáním (FCR - relativní krmný koeficient 2,17 - 0,17; FCE - přírůstek hmotnosti ryb z 1 kg krmiva 0,47 - 0,04; SGR - specifická rychlost růstu 0,63 - 0,06 %.d-1), poté následovala pšenice tepelně upravená při 100 °C (FCR - 2,32 - 0,16; FCE - 0,44 - 0,04; SGR - 0,60 - 0,06 %.d-1) a nejnižší produkční účinnost byla u pšenice bez úprav (FCR - 2,38 - 0,10; FCE - 0,43 - 0,02; SGR - 0,58 - 0,07%.d-1). Tepelné a mechanické úpravy pšenice se jeví jako velmi perspektivní způsoby úprav krmiv pro odchov tržního kapra. | cze |
dc.format | 75 s. | |
dc.format | 75 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | kapr obecný | cze |
dc.subject | pšenice | cze |
dc.subject | úprava obilovin | cze |
dc.subject | přirozená potrava | cze |
dc.subject | produkční účinnost | cze |
dc.subject | common carp | eng |
dc.subject | wheat | eng |
dc.subject | modification of cereals | eng |
dc.subject | natural food | eng |
dc.subject | productive efficiency | eng |
dc.title | Produkční účinnost upravených krmiv při odchovu tržního kapra na sádkách Rybářství Třeboň. | cze |
dc.title.alternative | Productive efficiency of modified feed in culture of market carp in the storage ponds experiment at Třeboň fisheries. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 27593 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this bachelor thesis was to verify the productive efficiency of thermally and mechanically modified wheat in comparison to the non-modified wheat in experimental fish ponds. The experiment was conducted in storage ponds of Třeboň Fisheries Ltd. and took place along 120 days in 8 rectangular ponds. Four treatments were used: thermally wheat, thermally and pressed wheat, non-modified wheat, and control without feeding. Each treatment was run in duplicate. Fish were fed three times a week early in the morning and in the same part of the storage pond. Every month, fish were harvested and some parametres were recorded (weight, length and fat content). Then, fish were restocked. The results of the productive indicators at the end of the experiment have proved a positive influence of thermal and mechanical modifications on the productive efficiency. The highest productive efficiency was achieved by the carps which have been fed by thermally and pressed wheat: Food convertion ration (FCR) was 2.17 - 0.17; Food Convertion efficiency (FCE) was 0.47 - 0.04; and Specific Growth Rate (SGR) was 0.63 - 0.06 %.d-1. Fish fed with thermally treated wheat reached values for FCR of 2.32 - 0.16; FCE of 0.44 - 0.04; and SGR of 0.60 - 0.06 %.d-1. Finally, the lowest productive efficiency was found at the wheat without any modifications (FCR: 2.38 - 0.10; FCE: 0.43 - 0.02; SGR: 0.58 - 0.07%.d-1). Therefore, thermal and mechanical modifications of wheat are positive modifications to improve production efficiency in market carp farming. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-17 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |