dc.contributor.advisor | Mráz, Jan | |
dc.contributor.author | Krejsa, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T11:44:12Z | |
dc.date.available | 2021-11-19T11:44:12Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/997 | |
dc.description.abstract | Cílem mé bakalářské práce bylo ověřit vliv nahrazení rybího oleje řepkovým na obsah tuku ve svalovině a kompozici mastných kyselin u sivena amerického (Salvelinus fontinalis) s využitím technologie ?finishing feeding?. Experiment probíhal v roce 2012 po dobu 135 dní a jedinci sivena amerického byli rozděleni do 4 skupin. Dvě skupiny byly krmeny celou dobu krmivem obsahujícím pouze řepkový olej nebo rybí olej. Zbylé dvě skupiny měly výkrm rozdělen do dvou fází. V každé fázi byly ryby krmeny jinou dietou. V první fázi se prováděl výkrm, kde byl částečně nahrazen rybí olej olejem řepkovým a ve druhé už krmivem, které tuto náhradu neobsahovalo (?finishing feeding?).
50% nahrazení rybího oleje olejem řepkovým neměla vliv na obsah tuku ve svalovině sivena amerického. Obsah MUFA a n-6 PUFA stoupal s množstvím podávaného řepkového olej, ale zároveň klesal obsah n-3 PUFA, EPA, DHA a poměr n-3/n-6. Následná aplikace technologie ?finishing feeding? s použitím krmiva s rybím olejem měla vliv opačný. Dále se podařila prokázat vysoká spolehlivost předpovědi kompozice mastných kyselin pomocí ředícího modelu. Na základě těchto zjištění lze s vysokou pravděpodobností předpovědět jednak změny kompozice mastných kyselin ve svalovině sivena, ale také vypočítat jak dlouhou dobu je nutno aplikovat "finishing feeding" pro dosažení požadovaných hodnot EPA+DHA, popř. n-3 HUFA. | cze |
dc.format | 41 s (53 315 znaků) | |
dc.format | 41 s (53 315 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | DHA | cze |
dc.subject | EPA | cze |
dc.subject | finishing feeding | cze |
dc.subject | kompozice | cze |
dc.subject | mastná kyselina | cze |
dc.subject | MUFA | cze |
dc.subject | n-3/n-6 | cze |
dc.subject | n-3 PUFA | cze |
dc.subject | n-6 PUFA | cze |
dc.subject | rybí olej | cze |
dc.subject | řepkový olej | cze |
dc.subject | siven americký | cze |
dc.subject | DHA | eng |
dc.subject | EPA | eng |
dc.subject | finishing feeding | eng |
dc.subject | composition | eng |
dc.subject | fatty acid | eng |
dc.subject | MUFA | eng |
dc.subject | n-3/n-6 | eng |
dc.subject | n-3 PUFA | eng |
dc.subject | n-6 PUFA | eng |
dc.subject | fish oil | eng |
dc.subject | rapeseed oil | eng |
dc.subject | brook trout | eng |
dc.title | Vliv alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb | cze |
dc.title.alternative | Effect of alternative feed on content of omega 3 fatty acids in fish muscles | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 27794 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of my bachelor thesis was to evaluate the effect of fish oil substitution for rapeseed oil in the feed on the fat content and fatty acid composition in the flesh of Brook trout (Salvelinus fontinalis) in the finishing feeding technology. The experiment was conducted in 2012 for the period of 135 days. The individuals of Brook trout were divided into four groups. The first two groups were fed with the feed containing only rapeseed or fish oil. The feeding of the remaining two groups was divided into two phases. In the first phase the fish oil was partly replaced by the rapeseed oil. In the second phase the fish oil was replaced by the feed which contained fish oil only.
It was proved that a half replacement of the fish oil with the rapeseed oil does not influence the content of fat in the flesh of Brook trout. We observed that the fish had the higher content of MUFA and n-6 PUFA and lower content of n-3 PUFA, DHA, EPA and n-3/n-6 with increasing period where the feed with rapeseed oil was served. Following application of the finishing feeding technology with the use of feed with fish oil had the opposite effects. Furthermore, the dilution model was proved to be highly reliable for the prediction of the fatty acids composition. Based on these findings, it is possible to predict changes of fatty acid composition in the flesh of Brook trout as well as to predict how long is needed to apply finishing feeding to reach required content of EPA+DHA or n-3 HUFA. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-12 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |