Prohlížení dle autora "Dadáková, Eva"
-
Biologicky aktivní fenolické látky v drobném ovoci.
Laxová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)Diplomová práce se zabývá sledováním vybraných biologicky aktivních látek v drobném ovoci během jeho zpracování. Modelovým druhem drobného ovoce byl zvolen bez černý (Sambucus nigra L.), který je v lidovém léčitelství známý ... -
Biologicky aktivní fenolické látky ve vybraných zeleninách rodu Allium.
Stránská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)Tato bakalářská práce pojednává o obsahu polyfenolických sloučenin v zeleninách rodu Allium, které se nejčastěji pěstují na území České republiky. Jde o cibuli kuchyňskou (žlutou i červenou), cibuli prorůstavou, cibuli ... -
Biologicky aktivní látky v čerstvých jedlých výhoncích
Pošustová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vybraných fenolických látek v čerstvých jedlých výhoncích při různém způsobu pěstování. Pro tuto bakalářskou práci byly vybrány tyto druhy jedlých klíčků z následujících ... -
Biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině
Friedbergerová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)Flavonoidy se v současné době stále více dostávají do popředí zájmu nejen vědecké obce, ale také veřejnosti. Byly shledány jako velice přínosné v oblasti prevence vzniku kardiovaskulárních, případně nádorových onemocnění. ... -
Listová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látek
Tröstlová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2014)Tato práce pojednává o obsahu fenolických látek v salátových rostlinách. Část této rozsáhlé skupiny rostlinných látek tvoří flavonoidy, které jsou významné svoji lehkou dostupností a významnou biologickou aktivitou. Do ... -
Obsah biogenních aminů a polyaminů ve skopovém mase
Lískovcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)Cílem této bakalářské práce bylo zjištění obsahu biologicky účinných biogenních aminů a polyaminů ve skopovém a jehněčím mase. Česká republika není příliš velkým konzumentem skopového a jehněčího masa. Nejvíce se ho konzumuje ... -
Obsah biogenních aminů a polyaminů ve volně rostoucích jedlých houbách
Wolfová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)Cílem této bakalářské práce bylo stanovení obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů metodou kapalinové chromatografie ve volně rostoucích jedlých houbách v České republice. Práce byla zaměřena na mezidruhové rozdíly, vliv ... -
Obsah biologicky aktivních látek v pěstovaných druzích rodu brusnice (Vaccinium)
Cardová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)Tato bakalářská práce zahrnuje poznatky o obsahu biologických látek u nejčastějších druhů rodu brusnice (Vaccinium) pěstovaných na území České republiky. Aktivní látky byly analyzované v druhu brusnice brusinka Vaccinium ... -
Obsah rutinu v laskavci (Amaranthus sp.)
Beranová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2008)Práce se zabývá stanovením obsahu flavonoidu rutinu v listech, stoncích a semenech různých druhů a odrůd amarantu. Rutin patří mezi fenolické látky, které tvoří velkou skupinu sekundárních rostlinných metabolitů. Kvercetinu ... -
Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina
Šusterová, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)Vyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, ... -
Obsah vybraných fenolických látek v kořeninových rostlinách.
Beranová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)Práce se věnuje obsahu vybraných fenolických látek v některých zástupcích čeledi Alliaceae, Lamiaceae a Apiaceae. Fenolické látky se v rostlinách vyskytují v širokém zastoupení a ve vysokých koncentracích. Flavonoidy jsou ... -
Obsah vybraných fenolických látek v léčivých rostlinách
Krejčí, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)Práce se zabývá problematikou stanovení obsahu fenolických látek v léčivých rostlinách tradičně využívaných v České republice. Fenolické látky jsou skupinou přírodních sloučenin výhradně rostlinného charakteru. Malou část ... -
Obsah vybraných fenolických látek v některých zástupcích rodů Chenopodium L. a Atriplex L.
Děkanová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)Práce se věnuje obsahu vybraných fenolických látek v některých zástupcích rodů Chenopodium L. a Atriplex L.Pro stanovení obsahu fenolických látek byly použity dvě nezávislé analytické metody a to metoda micelární ... -
Optimalizace podmínek a postupů při získávání bylinných extraktů.
Smutníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)Práce se zabývá obsahem vybraných fenolických látek v některých druzích rodu Amaranthus, v černém bezu (Sambucus nigra L.) a v pohance (Fagopyrum esculentum M.). Fenolické sloučeniny jsou skupinou přírodních látek výhradně ... -
Porovnání metod pro stanovení obsahu anthokyanů v plodech bezu černého.
Kratochvílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)Obsah anthokyanů byl zjišťován v plodech bezu černého (Sambucus nigra L.) třemi metodami: metodou uvedenou v Českém lékopisu 2017 a dodatku 2019, pH diferenciální metodou, kterou uvádí ve své diplomové práci uvádí Bc. ... -
Sledování biologicky aktivních látek v asijské zelenině z čeledi Brukvovité
Svobodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)V bakalářské práci je sledován obsah polyfenolických látek v netradiční listové zelenině v různou roční dobu. Mezi experimentálně zkoumanou zeleninu jsou zařazeny: hořčice čínská zelená (Brassica rapa var. komatsuna), ... -
Sledování obsahu biogeních aminů a polyaminů během skladování a tepelných úprav skopového masa.
Lískovcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)Cílem diplomové práce bylo zjistit obsah biogenních aminů a polyaminů, přesněji putrescinu (PUT), spermidinu (SPD) a sperminu (SPM) ve skopovém mase během skladování a tepelných úprav. Maso jatečných zvířat je bohaté na ... -
Sledování obsahu biogenních aminů a polyaminů při skladování a kuchyňských úpravách jedlých hub.
Pekárková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)Cílem této diplomové práce bylo zjistit obsah osmi biogenních aminů a polyaminů, přesněji putrescinu (PUT), spermidinu (SPD), sperminu (SPM), histaminu (HIM), kadaverinu (CAD), 2-fenylethylaminu (PEA), tyraminu (TYM) a ... -
Stabilita biologicky aktivních látek květenství bezu černého (Sambucus nigra L.) při zpracování
Suchá, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)Práce se zabývá problematikou stability rutinu v květenství bezu černého při zpracování. Bez černý (Sambucus nigra L.) je léčivá bylina, která se k medicínským účelům používala již ve středověku. Květy (Flos Sambuci) a ... -
Stabilita vybraných fenolických látek v modelovaném prostředí žaludku.
Sedláček, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)