• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Biologicky aktivní fenolické látky ve vybraných zeleninách rodu Allium.

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.406Mb)
    Posudek vedoucího práce (614.5Kb)
    Posudek oponenta práce (571.4Kb)
    Průběh obhajoby práce (269.7Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Stránská, Lucie
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Tato bakalářská práce pojednává o obsahu polyfenolických sloučenin v zeleninách rodu Allium, které se nejčastěji pěstují na území České republiky. Jde o cibuli kuchyňskou (žlutou i červenou), cibuli prorůstavou, cibuli bílou zimní, cibuli červenou letní, pažitku čínskou, pažitku pravou, pór letní, cibuli bílou obří a šalotku. Polyfenoly jsou organické sloučeniny, které byly identifikovány v rostlinách. Jsou to sekundární metabolity, které se podílí na obraně proti slunečnímu záření nebo patogeny (Pandey, Rizvi, 2009). Studie, které se těmito látkami zabývaly, ukázaly, že hrají významnou roli v prevenci degenerativních onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění a neurodegenerativní onemocnění (Manach et al., 2004). Cílem této práce bylo zjistit množství myricetinu, morinu, luteolinu, kvercetinu, apigeninu a kvercetinu ve vybraných druzích zeleniny pěstovaných v roce 2015 a 2016. Analýza byla provedena metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Vzorky byly předem lyofilizovány a připraveny na analýzu. Výsledkem analýzy jsou chromatogramy, ze kterých byl následně vypočítán obsah vybraných látek. Ačkoli mělo být analýzou zjištěno celkem šest různých látek, podařilo se pouze stanovit kvercetin a kemferol, neboť ostatní látky nebyly ve vzorcích identifikovány. Ze vzorků z roku 2015 měla největší množství kvercetinu cibule prorůstavá, a to 430?10 mg/kg čerstvé hmotnosti a nejvíce kemferolu obsahovala pažitka čínská, 170?105 mg/kg čerstvé hmotnosti. Analýza vzorků za rok 2016 však ukázala odlišné výsledky. Nejvíce kvercetinu obsahovala cibule kuchyňská žlutá s hodnotou 280?180 mg/kg čerstvé hmotnosti a největší množství kemferolu měla opět pažitka čínská s hodnotou 198?30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Na tyto výsledky měl hlavně vliv klimatických podmínek, kdy v roce 2015 byla velká sucha a cibulím se dařilo. Zatímco rok 2016 byl spíše průměrný.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34705
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV