Organický chov kapra a jeho perspektivy v ČR
Abstrakt
Cílem práce bylo zhodnocení perspektiv produkce organického kapra v podmínkách českého produkčního rybářství a jeho uplatnění na trhu s rybami, se zohledněním všech negativ či pozitiv takovéto produkce. Práce byla zaměřena na vyhodnocení názorů oslovených odborníků z rybářské praxe z České republiky a Rakouska a též byla vyhodnocena data z dotazníku OrAqua (vnímání organického produktu, bio produktu). Této ankety se zúčastnili zástupci z řady odvětví z České republiky a Rakouska. Z těchto zjištěných a vyhodnocených poznatků vyplynuly:Ekonomické aspekty, které mají největší vliv na zavedení organického chovu:Ekonomika produkce výsledná cena pro konzumenta.Tržní síla obyvatelstva dostatečný počet stálých odběratelů.Marketing takto odchovaných ryb povědomí o organických produktech.Nejistá návratnost investic dlouhodobý a nejistý efekt procesu chovu.Operační program Rybářství na roky 2014 2020 možnost úspěšného čerpání dotací z EU.Chovatelsko technologické aspekty, které nejvíce ovlivňují organický chov:Možná devalvace stávajícího produktu běžně produkovaného kapra v ČR.Dostupnost a spolehlivost certifikovaných dodavatelů obilovin.Náročnost odchovu - kvalita všech vstupujících komodit včetně kvality vody.Proces certifikace organického chovu splnění všech podmínek.Současný stav na trhu s rybami v ČR (nízká spotřeba sladkovodních ryb).Dle zjištěných faktů je organický chov kapra a jeho produkce v České republice v současné době málo reálná a neadekvátní, především ve vztahu k tržní síle a relativně nízkému povědomí obyvatelstva o organických produktech.