Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorSkočná, Zuzana
dc.date.accessioned2021-11-26T14:06:29Z
dc.date.available2021-11-26T14:06:29Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-04-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10406
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá bioflavonoidy a jejich přínosem pro lidský organismus. Je zde popsaná historie, charakteristika bioflavonoidů, chemické složení a jejich zdroje v potravinách. V další části se práce zaměřuje na působení bioflavonoidů v prevenci některých civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina, a zdůrazňuje jejich důležitost ve stravování lidí. Objev bioflavonoidů se datuje do prvé poloviny 19. století, kdy byly izolovány třísloviny. Bioflavonoidy se řadí do skupiny látek nazývajících se polyfenoly a je jich známo již více než 20 000. Jsou to látky všudypřítomné v rostlinné říši a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zbarvení či chuť. Flavonoidy se však nenachází pouze v ovoci a zelenině, ale např. i v luštěninách, chmelu, cereáliích, pohance, čaji, révě, čokoládě a v různém koření. Obsah polyfenolů v rostlinné stravě může být ovlivněn odrůdou, podmínkami pěstování, zralostí v době sklizně, zpracováním, skladováním či kulinární úpravou. Nejvhodnější je tedy tepelná úprava v páře, kdy se ztrácí nejméně polyfenolů. Hlavním místem resorpce polyfenolů v trávicím traktu člověka je tenké a tlusté střevo. Bioflavonoidy jsou považovány také za ochránce vitaminu C a vzájemně se ve svém účinku podporují. Bioflavonoidy jako tzv. fytochemické látky rostlinám umožňují bránit se proti infekcím a dalším škodám napáchaným mikroorganismy, hmyzem či jinými nepřáteli. K nejvýznamnějším flavonoidům, kterým byla věnována část této bakalářské práce, patří kvercetin nacházející se často v jablkách či cibuli, rutin v pohance, resveratrol v červeném víně a katechin v čaji. Cílem této práce bylo shrnout problematiku bioflavonoidů a zjistit, jakou roli hrají tyto látky ve výživě člověka. Pozitivní účinky na lidské zdraví vychází hlavně z jejich antioxidačního působení. Epidemiologické studie z různých částí světa prokazují, že některé složky ovoce a zeleniny mají značný vliv na určité typy rakoviny. U ovoce se uvádějí příznivé účinky zejména vůči rakovině ústní dutiny, jícnu a hrtanu, u zeleniny pro ochranu vůči onemocnění žaludku, tlustého střeva, konečníku a močového měchýře. Mnoho studií uvádí vliv bioflavonoidů v prevenci kardiovaskulárních chorob a v současné době rovněž při prevenci stárnutí. V závěru bakalářské práce jsou uvedeny další pozitivní účinky těchto látek v prevenci nejrůznějších nemocí. Tyto účinky jsou dány hlavně jejich schopností inaktivovat volné radikály a redukovat vznikající hydroperoxidy. Bioflavonoidy se uplatňují například při léčbě křečových žil, hemoroidů, paradentózy, různých otoků a zánětů. Hodně lidí dnes paradoxně konzumuje raději vitamíny v podobě doplňků stravy místo čerstvého ovoce a zeleniny. Je proto nutné si uvědomit, že bioflavonoidy v ovoci, zelenině a jiných zdrojích jsou pro naše zdraví nenahraditelné a mnohokrát prospěšnější než syntetické preparáty.cze
dc.format89 s.
dc.format89 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbioflavonoidy; antioxidanty; kardiovaskulární choroby; rakovinacze
dc.subjectbioflavonoids; antioxidants; cardio-vascular illnesses; cancereng
dc.titleBioflavonidy ve výživě člověka a jejich význam v prevenci civilizačních chorobcze
dc.title.alternativeBioflavonoids in human nutrition and their meaning in prevention of civilization diseaseseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag17053
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis is considerd with bioflavonoids and their contribution to the human body. It is described the history, characteristics of bioflavonoids, chemical composition and their sources in food, here. The next part is focused on effects of bioflavonoids against some civilization diseases such as cardiovascular disease or cancer, and emphasizes their importance in human nutrition. The discovery of bioflavonoids is dated to the first half of the 19th century when the tanstuffs were detached. Bioflavonoids rank among the group of substances called polyphenols and it´s known more than 20 000 of them. There are ubiqity substances in the vegetal kingdom furnishing the characteristic colouring or taste of fruit and vegetable. Flavonoids are not even in fruit and vegetable but also in pulses, hops, buckwheat, tea, grapevine, chocolate and further spices. The contain of polyphenols in the plant diet can be affected by the variety, conditions of growing, picking maturity, processing, stocking or culinary treatment. The optimal is the flameproof finish in steam when the polyphenols fade away at least. The main place of polyphenol resorption in the human digestive system is the small intestine and colon. Bioflavonoids are thought of the protectors of the vitamin C and these two substances assist to each other in their effects. Bioflavonoids as so-called fytochemical substances make possible to plants to resist a infections and other demage resultings commited by microorganisms, insects or other enemy. The most considerable flavonoids, the part of this bachelory was devoted, fall into quercetin which is often situated in apples, onion, rutin in buckwheat, resveratrol in red wine and catechin in tea. The purpose of this working was to draw up the problems of bioflavonoids and find out which status these substances have, in a human nutrition. The positive effects to a human health agree from their antioxidative treatment at all. The epidemiological studies from the various parts of the world prove that some components of fruit and vegetable have considerable influence to certain types of cancer. In fruit are mentioned the positive effects against the oral cavity cancer, gullet and larynx cancer, in vegetable against stomach illness, colon, rektum and urocyst cancer. Many studies mention the influence of bioflavonoids in a prevention cardio-vascular illness and in a present day also in a ageing process prevention. At the end of the bachelory there are mentioned other positive effects of these substances in assorted illnesses prevention. These effects are due to their ability to inactivate free radicals and reduce risik hydroperoxides. Bioflavonoids assert theirself for example in a varicose veins treatment, piles, paradentos, variety tumours and inflammation. Many people use up ironically rather vitamins as food supplements in place of fresh fruit and vegetable. Because of it that´s necessary to learn that bioflavonoids in fruit, vegetable and other sources are irreplaceable for our health and many times more wholesome than the syntetic preparations.eng
dc.date.accepted2010-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam