• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Systém HACCP pro výrobu jemného pečiva

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (568.5Kb)
    Posudek vedoucího práce (166.2Kb)
    Posudek oponenta práce (166.1Kb)
    Průběh obhajoby práce (17.49Kb)
    Datum
    2010
    Autor
    Kovařík, Luděk
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Hlavním cílem této práce je zhodnocení současného stavu analýzy rizik a systému kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) v potravinářské provozovně, ve společnosti PETA Bohemia spol. s r.o. Na základě zjištěných poznatků je navržen nový optimální systém HACCP založený na vědeckých podkladech, který systematicky identifikuje specifická rizika a opatření pro jejich kontrolu k zajištění bezpečnosti potravin. Vytvořit systém kritických bodů má provozovatel potravinářského podniku stanoven Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v bodě 1 článku 5 ''Analýza rizika a kritické kontrolní body'' kapitoly II tohoto nařízení: ''Provozovatelé potravinářských podniků vytvoří a zavedou jeden nebo více stálých postupů založených na zásadách HACCP a postupují podle nich''. V úvodní části je provedena stručná literární rešerše o vývoji metod řízení a kontrole jakosti potravinářských výrobků pomocí systému HACCP. Tyto systémy jsou obecně považovány za užitečný nástroj pro provozovatele potravinářských podniků, sloužící ke kontrole rizika, které se může v potravinách vyskytnout. Vycházejí z vědy a jsou systematické, z důvodu zajištění bezpečnosti potravin identifikují specifická rizika a opatření pro jejich kontrolu. Jsou nástrojem k hodnocení rizik a k nastavení kontrolních systémů, které se nespoléhají na testování konečného výrobku, ale zaměřují se především na prevenci. Všechny systémy HACCP jsou schopné přizpůsobit se změně, jako jsou pokroky ve vnější úpravě zařízení, postupy zpracování nebo technologický rozvoj. V praktické části je podrobně popsán technologický postup při výrobě pekařských výrobků, zejména pak jemného pečiva. Tato výroba je aplikována do malé pekárny společnosti Peta BOHEMIA spol. s r.o., která vznikla v městě Soběslav v roce 1991. Na základě rozhovorů a zapůjčených podkladů byl utvořen komplexní pohled na potravinářskou provozovnu a vytvořena tak představa o současné, ale i minulé situaci podniku a jeho cílech. Pomocí analýzy rizik v technologickém postupu výroby jemného pečiva byl stanoven kritický kontrolní bod, jeho znaky a hodnoty kritických mezí, vymezen systém sledování zvládnutého stavu a stanovena nápravná opatření. Takto zpracovaná příručka systému HACCP splňuje všechny náležitosti kladené na ni příslušnou legislativou. Jejím praktickým zavedením získá společnost Peta BOHEMIA kvalitní systém řízení rizik, vedoucí ve svém konečném důsledku k výrobě jakostních zdravotně nezávadných potravin. Systém zaměřený především na praktickou a odbornou znalost pracovníků spojenou se senzorickou znalostí finálních pekařských výrobků klade důraz na posilování jejich osobní odpovědnosti a porozumění dané problematice.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10426
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV