dc.contributor.advisor | Vejsada, Pavel | |
dc.contributor.author | Tomeček, Ondřej | |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T11:45:11Z | |
dc.date.available | 2021-11-19T11:45:11Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.date.submitted | 2010-05-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/1049 | |
dc.description.abstract | Nové rybí produkty na trhu a metody kvalitního senzorického hodnocení jsou stále velmi důležitou součástí obchodní strategie. Po zabití a vyfiletování ryby nastává problém s využitím zbylých částí rybího těla. Řešením tohoto problému je rybí separát, který je vhodný pro vývoj nových rybích produktu (např. rybí párky). Tyto rybí produkty jsou poté senzoricky hodnoceny. Existují různé metody pro hodnocení smyslového profilu vybraného rybího produktu a ty jsou prováděny bud strojově nebo subjektivním míněním vyučených expertu. Změny smyslového hodnocení (vůně, chuť, pachuť, konzistence) jsou považovány za formy kvalitativních kritérií. Rybí maso, hlavně to sladkovodních ryb, je typ zboží, jež by melo být doporučováno a u kterého se zdá, že bude mít na trhu dobrou perspektivu. Proto zvládnutí těchto metod a samozřejmě jejich následující aplikace, je velmi důležité pro poptávku po rybím mase. | cze |
dc.format | 84 s., 10 s. příloh | |
dc.format | 84 s., 10 s. příloh | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | rybí separát | cze |
dc.subject | senzorické hodnocení | cze |
dc.subject | nové produkty | cze |
dc.subject | fish separate | eng |
dc.subject | sensorial assesment | eng |
dc.subject | new products | eng |
dc.title | Nové technologické postupy při využití rybího separátu | cze |
dc.title.alternative | New technological procedures in the use of fish separate | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 14825 | |
dc.description.abstract-translated | New fish products on the market and the methods of the sensorial quality assesment are still a very important part of the business strategy. After killing and filleting fish there are problem with the use of the remaining parts of the fish body. The solution of this problem is the fish separate, which is suitable for development of new fish products (e.g. fish sausages). These fish products are senzory evaluated then. There are various methods for the judgement of the sensorial profile of the picked fish product and this is practised either by means of the machines or by the subjective judgement of the educated experts. The changes of the sensorial marks (smell, taste, aftertaste,consistence) are judged according to the form of the quality criteria. Fish meal, mainly that of fresh water fish, is a type of commodity which should be enforced and which seems to have a good perspective in the market. That´s why learning these methods and of course their subsequent application is very important for the demand of fish meal. | eng |
dc.date.accepted | 2010-06-08 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |