Vliv výživy kapra obecného (Cyprinus carpio L.) na změnu kvality masa
Abstrakt
Cílem práce bylo, na základě laboratorních rozborů jednotlivých parametrů, provést zhodnocení chovatelských zásahů, současných způsobů a metod používaných v rybářských podnicích.
Pokusy probíhaly s tržním kaprem na rybnících v soustavě Naděj a na sádkách pod rybníkem Svět, kde se používali mechanicky i tepelně upravené obiloviny. Po zpracování ryb na filety se provedlo měření texturního profilu svaloviny.
Nejvyšší průměrná hodnota tuhosti ryb z rybníků byla naměřena u kontrolních vzorků (25,008 ? 3,507 kg). Následovaly vzorky ryb, které byly přikrmovány neupraveným triticale (19,530 ? 2,842 kg). Ryby přikrmované tepelně upraveným celým triticale při 100 °C (9,990 ? 1,506 kg) a tepelně upraveným mačkaným triticale při 100 °C (10,031 ? 1,696 kg) vykazovaly podobné hodnoty tuhosti.
Nejvyšší průměrná hodnota tuhosti ryb ze sádek byla naměřena u vzorků ryb, které nebyly přikrmovány (20,420 ? 1,456 kg). Dále sestupně následovaly vzorky ryb, kterým se předkládalo tepelně upravené triticale při 100 °C (11,198 ? 3,334 kg), pšenice při 100 °C ( 10,286 ? 1,234 kg), ječmen při 100 °C (8,564 ? 1,532 kg) a žito při 100 °C (7,519 ? 1,993 kg).