• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Semena zástupců rodu Lupinus- zdroje bílkovin pro potravinářské účely a krmivářství(současný stav a možnosti)

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (852.1Kb)
    Posudek vedoucího práce (576.0Kb)
    Posudek oponenta práce (591.5Kb)
    Průběh obhajoby práce (69.40Kb)
    Datum
    2011
    Autor
    Marek, Josef
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Cílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o současném uplatnění proteinů semen rodu Lupinus u druhů Lupinus angustifolius, Lupinus albus a Lupinus luteus v potravinářství. Využití v potravinářství vzrostlo s pěstováním sladkých odrůd s nižším obsahem alkaloidů. Semena rodu Lupinus mají vysoký obsah proteinů shodující se sójou. Proteiny semen rodu mají však nedostatek některých sírných aminokyselin jako je methionin. Tento nedostatek sírných aminokyselin se řeší v poslední době tvorbou geneticky modifikovaných rostlin rodu Lupinus. Ze semen rodu Lupinus se získává lupinová mouka, která se nepoužívá jenom pro pekařské účely, ale také ve fermentaci proteinů a pro produkci koncentrátů proteinů lupiny. Proteinové koncentráty lupiny se vyrábí vysrážením proteinového roztoku lupiny, pomocí filtračních technik, micelizací, na bázi polyakryamidové gelu, a s využitím enzymů. Procesem tvorby koncentrátů se upraví vlastnosti proteinů lupiny. Mezi nevýznamnější vlastnosti izolátů proteinů lupiny patří pěnivost, emulzní vlastnosti a schopnosti proteinů vytvářet gely. Jednotlivé vlastnosti proteinů závisejí na způsobu přípravy koncentrátů. Proteinové koncentráty lupiny vysrážené v isoelektrickém bodě se projevují menší pěnivou stabilitou a kapacitou oproti ostatním izolátům proteinů lupiny. Pěnivé, emulzní vlastnosti p a schopnost proteinů lupiny vytvářet gel lze ovlivnit po přidání DTT, NaCl a xantanové gumy. Izoláty proteinů lupiny lze přidat do pekařských výrobků, salátových dresingů a masných výrobků. Lupinové koncentráty proteinů mají i dietetické a farmaceutické využití. Izoláty proteinů lupiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a pasterizované izoláty proteinů jsou prevencí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10841
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    Související záznamy

    Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.

    • Hodnocení úpravy a zpracování semen vybraných luskovin na produkci bílkovinných koncentrátů 

      Šlahůnková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2010)
      V diplomové práci byl hodnocen vliv rozdílné úpravy semen (mouka z celých neupravených semen, mouka z děloh semen po namáčení, mouka z děloh semen po naklíčení) u tří druhů luskovin (Pisum sativum conv. sativum L., Vicia ...
    • Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin 

      Marek, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
      Cílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy ...
    • Možnosti využití lupiny úzkolisté ve výživě prasat 

      Janota, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
      Diplomová práce, jejímž cílem bylo ověření možnosti využití lupiny úzkolisté jako bílkovinného krmiva ve výkrmu prasat, je založena na dvoufázovém experimentu, který odpovídá dvoufázovému výkrmu. V první (od 22 do 41 kg) ...

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV