Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPexová-Kalinová, Jana
dc.contributor.authorHořejší, Lenka
dc.date.accessioned2021-11-30T09:40:13Z
dc.date.available2021-11-30T09:40:13Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10897
dc.description.abstractV ČR jsou pěstovány dva druhy saturejky: saturejka zahradní Satureja hortensis L. a saturejka horská Satureja montana L. Cílem práce je shrnout informace o biologických vlastnostech a nárocích obou druhů saturejky na podmínky pěstování, historii produkce této drogy v ČR i zahraničí, obsahových látkách, jejich účincích a možnostech využití saturejky ve zpracovatelském průmyslu i v zemědělství. Nadzemní části a listy rostlin saturejky jsou využívány jako koření či jako droga, která pozitivně ovlivňuje trávení, omezuje nadýmání a působí též protizánětlivě. Hlavními složkami silice saturejky jsou fenolické látky karvakrol a tymol. Právě karvakrol a tymol jsou považována za alelopatika např. máty, bazalky a kmínu a na základě některých studií je lze považovat i za potenciální alelopatika saturejky. Vhodnější pro pěstování v ČR, zejména v ekologickém zemědělství, je saturejka zahradní. Lze ji snáze zařadit do osevního postupu, protože je jednoletá a je zde menší riziko neúspěchu např. vyzimování. Za účelem získávání silice by bylo vhodnější pěstování saturejky horské.cze
dc.format55 s.
dc.format55 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectsaturejkacze
dc.subjectalelopatiecze
dc.subjectsilicecze
dc.subjectvyužitícze
dc.subjectprodukcecze
dc.subjectsavoryeng
dc.subjectallelopathyeng
dc.subjectessential oileng
dc.subjectutilizationeng
dc.subjectproductioneng
dc.titleProdukční a alelopatický potenciál rostlin z rodu saturejkacze
dc.title.alternativeProduction and alleopathic potential of plants of Satureja genuseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag18984
dc.description.abstract-translatedIn Czech Republic, two species of savory namely summer savory (Satureja hortensis L.) and winter savory (Satureja montana L.) are grown. Aim of this work is to summarize information about biological characteristics and requirements of both species on environmental conditions, production of these drugs in the Czech Republic and abroad, effective substances and their effects and possibilities of savory utilization in manufacturing industry and agriculture. Overground parts and leaves of savory plants are exploited like a spice or a drug that positively influences digestion, reduces flatulence and has also anti?inflammatory effects. Major components of volatile oil savory are phenolic compounds carvacrol and thymol. Just carvacrol and thymol are considered as allelopathic compounds of mint, sweet basil, caraway and others. On the basis some studies, we can assume that they are also potential allelopathic compounds of savory. Summer savory is more suitable for growing in the Czech Republic especially in the ecological agriculture than winter savory. We can easily include this crop in the crop rotation because it is an annual plant and there is a lower hazard of failure e.g. frost damage. Growing of winter savory would be more suitable for the essential oil production.eng
dc.date.accepted2011-06-22
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam