Zhodnocení základních provozně ekonomických ukazatelů ve výrobě mléka
Abstrakt
Efektivity výroby mléka se dnes dosahuje velice obtížně. Důvodem je vysoké kolísání realizační ceny mléka. Pouze podnik, který má kvalitní stádo s vynikající užitkovostí a kvalitou mléka podpořený moderní technologií (dojírna, welfare, zemědělské stroje) může dlouhodobě fungovat. Tyto důležité prvky může zajistit jedině vynikající management, který podnik řídí a schopní a vzdělaní řídící pracovníci v rostlinné i živočišné výrobě. Podstatné je propojení a kvalitní komunikace managementu s výrobou a možnost tak přímo reagovat na dění v okolí i uvnitř v podniku.
Ze zjištění faktů o ZD Struhařov jasně vychází, že podnik se ubírá tou správnou cestou a jeho konkurenceschopnost neustále stoupá. V družstvu neustále probíhají modernizace a obměna zemědělské techniky, což má za následek jak postupnou redukci nákladů, tak i zvyšování kvality a množství produkce mléka. Příčinou toho je že množství nadojeného mléka na dojnici se během 5 let zvýšilo v průměru o ? a to je velmi podstatný ukazatel efektivity podniku. Jediným faktorem proč tedy podnik v letošním roce nedosáhl zisku tak byla právě nízká výkupní cena mléka.