• Biologicky aktivní fenolické látky ve vybraných zeleninách rodu Allium. 

      Stránská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
      Tato bakalářská práce pojednává o obsahu polyfenolických sloučenin v zeleninách rodu Allium, které se nejčastěji pěstují na území České republiky. Jde o cibuli kuchyňskou (žlutou i červenou), cibuli prorůstavou, cibuli ...
    • Biologicky aktivní látky v čerstvých jedlých výhoncích 

      Pošustová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
      Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vybraných fenolických látek v čerstvých jedlých výhoncích při různém způsobu pěstování. Pro tuto bakalářskou práci byly vybrány tyto druhy jedlých klíčků z následujících ...
    • Biologicky aktivní látky v netradiční listové zelenině 

      Friedbergerová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
      Flavonoidy se v současné době stále více dostávají do popředí zájmu nejen vědecké obce, ale také veřejnosti. Byly shledány jako velice přínosné v oblasti prevence vzniku kardiovaskulárních, případně nádorových onemocnění. ...
    • Obsah biogenních aminů a polyaminů ve skopovém mase 

      Lískovcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
      Cílem této bakalářské práce bylo zjištění obsahu biologicky účinných biogenních aminů a polyaminů ve skopovém a jehněčím mase. Česká republika není příliš velkým konzumentem skopového a jehněčího masa. Nejvíce se ho konzumuje ...
    • Obsah biogenních aminů a polyaminů ve volně rostoucích jedlých houbách 

      Wolfová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
      Cílem této bakalářské práce bylo stanovení obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů metodou kapalinové chromatografie ve volně rostoucích jedlých houbách v České republice. Práce byla zaměřena na mezidruhové rozdíly, vliv ...
    • Obsah biologicky aktivních látek v pěstovaných druzích rodu brusnice (Vaccinium) 

      Cardová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
      Tato bakalářská práce zahrnuje poznatky o obsahu biologických látek u nejčastějších druhů rodu brusnice (Vaccinium) pěstovaných na území České republiky. Aktivní látky byly analyzované v druhu brusnice brusinka Vaccinium ...
    • Obsah rutinu v laskavci (Amaranthus sp.) 

      Beranová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2008)
      Práce se zabývá stanovením obsahu flavonoidu rutinu v listech, stoncích a semenech různých druhů a odrůd amarantu. Rutin patří mezi fenolické látky, které tvoří velkou skupinu sekundárních rostlinných metabolitů. Kvercetinu ...
    • Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina 

      Šusterová, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
      Vyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, ...
    • Porovnání metod pro stanovení obsahu anthokyanů v plodech bezu černého. 

      Kratochvílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
      Obsah anthokyanů byl zjišťován v plodech bezu černého (Sambucus nigra L.) třemi metodami: metodou uvedenou v Českém lékopisu 2017 a dodatku 2019, pH diferenciální metodou, kterou uvádí ve své diplomové práci uvádí Bc. ...
    • Sledování biologicky aktivních látek v asijské zelenině z čeledi Brukvovité 

      Svobodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
      V bakalářské práci je sledován obsah polyfenolických látek v netradiční listové zelenině v různou roční dobu. Mezi experimentálně zkoumanou zeleninu jsou zařazeny: hořčice čínská zelená (Brassica rapa var. komatsuna), ...
    • Stabilita biologicky aktivních látek květenství bezu černého (Sambucus nigra L.) při zpracování 

      Suchá, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
      Práce se zabývá problematikou stability rutinu v květenství bezu černého při zpracování. Bez černý (Sambucus nigra L.) je léčivá bylina, která se k medicínským účelům používala již ve středověku. Květy (Flos Sambuci) a ...
    • Stanovení spektra mastných kyselin ve vybraných pokrmových tucích 

      Razimová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
      Cílem této práce je seznámit se s metodami pro stanovení spektra mastných kyselin, především s plynovou chromatografií s využitím plamenově ionizačního a hmotnostně spektrometrického detektoru. První část práce se zabývá ...