Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorLorenc, František
dc.date.accessioned2021-11-30T09:42:14Z
dc.date.available2021-11-30T09:42:14Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11021
dc.description.abstractTato práce pojednává o rostlinných antimikrobiálních peptidech a proteinech. Antimikrobiální peptidy tvoří jednu ze součástí nespecifické imunity většiny eukaryotických i prokaryotických organismů. Jejich hlavní funkcí je eliminovat útoky mikrobiálních patogenů, kterým jsou cílové organismy vystavovány. Obvykle se jedná o proteiny s nízkou molekulovou hmotností. Většina rostlinných antimikrobiálních peptidů spadá do skupiny PR proteinů, nebo-li proteinů spojených s patogenezí. Díky svým antimikrobiálním účinkům mají velký potenciál ve farmaceutickém průmyslu, lékařství a biotechnologiích nebo v ochraně proti rostlinným chorobám a další využití. Cílem této práce je popsat základní rozdělení rostlinných antimikrobiálních peptidů a proteinů, mechanismy jejich antimikrobiálního působení a nastínit charakteristiku základních skupin PR proteinů. V závěru práce je popsán výzkum a využití těchto látek v současnosti a možnosti jejich využití v budoucnosti.cze
dc.format46 s.
dc.format46 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpeptidycze
dc.subjectantimikrobiální peptidycze
dc.subjectantimikrobiální proteinycze
dc.subjectPR-proteinycze
dc.subjectpeptideseng
dc.subjectantimicrobial peptideseng
dc.subjectantimicrobial proteinseng
dc.subjectPR-proteinseng
dc.titleRostlinné peptidy a proteiny s antimikrobiální aktivitou a možnosti jejich využitícze
dc.title.alternativePlant peptides and proteins with antimicrobial activities and possibilities of their applicationeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag19616
dc.description.abstract-translatedThis work deals with antimicrobial peptides and proteins in plants. Antimicrobial peptides form one part of non-specific immunity most eukaryotic and prokaryotic organisms. Their primary function is to eliminate the attacks of microbial pathogens, by which are the target organisms exposured. These proteins have low molecular weight. Most of them form a group of PR (Pathogenesis-related) proteins. Thanks to their antimicrobial effects have the antimicrobial peptides and proteins a great potential in pharmaceutical industry, medicine and biotechnology or in protection against plant diseases and also in other applications. The aim of this work is to describe the primary fission of plant antimicrobial peptides and proteins, the mechanisms of their antimicrobial action and characteristics of the main groups of PR-proteins. In the end of this work is described the current research and applications and potential uses in the future.eng
dc.date.accepted2011-06-21
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam