dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Lorenc, František | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:42:14Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:42:14Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11021 | |
dc.description.abstract | Tato práce pojednává o rostlinných antimikrobiálních peptidech a proteinech. Antimikrobiální peptidy tvoří jednu ze součástí nespecifické imunity většiny eukaryotických i prokaryotických organismů. Jejich hlavní funkcí je eliminovat útoky mikrobiálních patogenů, kterým jsou cílové organismy vystavovány. Obvykle se jedná o proteiny s nízkou molekulovou hmotností. Většina rostlinných antimikrobiálních peptidů spadá do skupiny PR proteinů, nebo-li proteinů spojených s patogenezí. Díky svým antimikrobiálním účinkům mají velký potenciál ve farmaceutickém průmyslu, lékařství a biotechnologiích nebo v ochraně proti rostlinným chorobám a další využití. Cílem této práce je popsat základní rozdělení rostlinných antimikrobiálních peptidů a proteinů, mechanismy jejich antimikrobiálního působení a nastínit charakteristiku základních skupin PR proteinů. V závěru práce je popsán výzkum a využití těchto látek v současnosti a možnosti jejich využití v budoucnosti. | cze |
dc.format | 46 s. | |
dc.format | 46 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | peptidy | cze |
dc.subject | antimikrobiální peptidy | cze |
dc.subject | antimikrobiální proteiny | cze |
dc.subject | PR-proteiny | cze |
dc.subject | peptides | eng |
dc.subject | antimicrobial peptides | eng |
dc.subject | antimicrobial proteins | eng |
dc.subject | PR-proteins | eng |
dc.title | Rostlinné peptidy a proteiny s antimikrobiální aktivitou a možnosti jejich využití | cze |
dc.title.alternative | Plant peptides and proteins with antimicrobial activities and possibilities of their application | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 19616 | |
dc.description.abstract-translated | This work deals with antimicrobial peptides and proteins in plants. Antimicrobial peptides form one part of non-specific immunity most eukaryotic and prokaryotic organisms. Their primary function is to eliminate the attacks of microbial pathogens, by which are the target organisms exposured. These proteins have low molecular weight. Most of them form a group of PR (Pathogenesis-related) proteins. Thanks to their antimicrobial effects have the antimicrobial peptides and proteins a great potential in pharmaceutical industry, medicine and biotechnology or in protection against plant diseases and also in other applications. The aim of this work is to describe the primary fission of plant antimicrobial peptides and proteins, the mechanisms of their antimicrobial action and characteristics of the main groups of PR-proteins. In the end of this work is described the current research and applications and potential uses in the future. | eng |
dc.date.accepted | 2011-06-21 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |