Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPexová-Kalinová, Jana
dc.contributor.authorCibulková, Renata
dc.date.accessioned2021-11-30T09:43:10Z
dc.date.available2021-11-30T09:43:10Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11063
dc.description.abstractČirok, jedna ze světově nejvýznamnějších polních plodin, je nejčastěji využívaný pro potravinářské či krmné účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech čiroku z pohledu energetického využití, energetické výtěžnosti, technologii pěstování pro energetické účely, možnostech využití čiroku pro energetické účely a stavu ve světě i v ČR. V poslední době je čirok zkoumán jako surovina pro všechna odvětví energetického průmyslu a to z důvodu široké škály potencionálních produktů jako je etanol, vodík, metan, lipidy, aceton, butanol a kyselina mléčná. Díky poměrně vysokým výnosům fytomasy lze čirok využít jako surovinu pro přímé spalování. Pro daný směr využití je rozhodující složení jednotlivých druhů čiroku, které může být výrazně ovlivněno agrotechnikou a klimatickými podmínkami pěstování. Významnou úlohu pro zvýšení produkce a využitelnosti této plodiny ve všech klimatických podmínkách má šlechtění.cze
dc.format52 s.
dc.format52 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbiomasacze
dc.subjectčirokcze
dc.subjectbotanická charakteristikacze
dc.subjectagrotechnikacze
dc.subjectenergetické využitícze
dc.subjectspalovánícze
dc.subjectbioetanolcze
dc.subjectbioplyncze
dc.subjectbionaftacze
dc.subjectbiomasseng
dc.subjectsorghumeng
dc.subjectbotanical characteristicseng
dc.subjectagricultural engineeringeng
dc.subjectenergy recoveryeng
dc.subjectincinerationeng
dc.subjectbioethanoleng
dc.subjectbiogaseng
dc.subjectbiodieseleng
dc.titleČirok jako energetická plodinacze
dc.title.alternativeSorghum as the energy cropeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag22523
dc.description.abstract-translatedSorghum, one of the world's major cereals, is the most commonly used for food or fodder. The aim of this Bachelor thesis is in a form of literary review to summarize information about the properties of sorghum in view of energy use, energy yields, the cultivation technology for energy purposes, the possibilities of using sorghum for energy purposes and the situation in the world and the Czech Republic. Recently sorghum has been tested as a raw material for all branches of the energy industry because of the wide range of potential products such as ethanol, hydrogen, methane, lipids, acetone, butanol and lactic acid. Sorghum can be used as biofuels due to the relatively high yields of phytomass. Utilization of individual species of sorghum depends on their chemical composition that can be significantly influenced by climatic conditions and way of cultivation. Crops improvement plays an important role for increasing production and utilization of this cereal in all climatic conditions.eng
dc.date.accepted2012-06-11
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam