Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorRodina, Marek
dc.contributor.authorSochorová, Denisa
dc.date.accessioned2021-11-30T09:43:15Z
dc.date.available2021-11-30T09:43:15Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11066
dc.description.abstractV této studii byl sledován vliv teploty a rychlosti mrazení a následného rozmrazení na životnost spermií. Motilita (procento pohyblivých spermií), rychlost a doba pohybu spermií byla sledována u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) před a po zmrazení. Jako kryoprotektivní média byly použity roztoky doporučované Kopeikou (1986) a Kurokurou (1984). Sperma bylo po naředění mrazeno v pejetách 0,5 ml v termoboxu 3, 6 a 9 cm nad povrchem tekutého dusíku po dobu 20 minut. Průběh teplot během zmrazování byl zaznamenáván uvnitř a vně pejet termočlánkovým teploměrem s miniaturními sondami typu T (měděno-konstantanové). Ve 3 cm nad povrchem tekutého dusíku, byla zaznamenána nejnižší teplota -170°C, v 6 cm -110°C a v 9 cm -70°C. Nejlepších výsledků po zmrazení a rozmrazení bylo dosaženo u roztoku Kopeika ve 3 cm nad tekutým dusíkem: 27% pohyblivých spermií, rychlost pohybu 118 ?m.s-1. Při použití roztoku Kurokura byla dosažena motilita 14% a rychlost pohybu 76 ?m.s-1. U nativního spermatu byla motilita 88% a rychlost 136 ?m.s-1.cze
dc.format36 s.
dc.format36 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkryokonzervacecze
dc.subjectspermacze
dc.subjectmotilitacze
dc.subjectkapr obecnýcze
dc.subjectCyprinus carpiocze
dc.subjectcryopreservationeng
dc.subjectspermeng
dc.subjectmotilityeng
dc.subjectcommon carpeng
dc.subjectCyprinus carpioeng
dc.titleKryokonzervace spermatu ryb na modelovém druhu kapra obecného (Cyprinus carpio): vliv různých teplotních režimů zamrazování na životnost spermií po rozmrazení.cze
dc.title.alternativeCryoconservation of fish sperm in model species - common carp (Cyprinus carpio): the influence of different temperature regimes of cryopreservation on the viability of thawed spermatozoa.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag22600
dc.description.abstract-translatedInfluence of temperature and freezing rate on sperm survival after thawing were objective of this study. Motility (percentage of moving sperm), velocity and duration of sperm movement before and after process of freezing were observed in common carp (Cyprinus carpio L.) spermatozoa. Solutions recommended by Kopeika (1986) and Kurokura (1984) were used as a cryoprotective media. Sperm freezing was performed in 0.5 ml straws layed in styrofoam box 3, 6 and 9 cm above the level of liquid nitrogen for 20 min. Temperature changes during process of freezing were recorded inside and outside straws using thermocouple thermometer with miniature probes T type (cuprum ? constantan). At a fi rst level (corresponding to height 3 cm above level of liquid nitrogen) we recorded lowest temperature -170 °C, on a second (6 cm) -110 °C and on a third level (9 cm) -70 °C. Best results of sperm motility after freezing ? thawing were achieved using Kopeika solution and freezing at first level (3 cm above liquid nitrogen) where we reported 27 % of motile spermatozoa and velocity of movement 118 ?m.s-1. Freezing by Kurokura solution resulted in motility 14 % and velocity 76 ?m.s-1 whereas motility of native sperm was 88 % and velocity 136 ?m.s-1.eng
dc.date.accepted2012-06-04
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie a ochrana zájmových organismůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam