dc.contributor.advisor | Novotná, Romana | |
dc.contributor.author | Vobrová, Petra | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:44:01Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:44:01Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-13 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11096 | |
dc.description.abstract | Alternativní plodiny se dělí na kulturní a nově šlechtěné. Dříve se od jejich pěstování postupně ustupovalo, jelikož plodiny nedosahovaly dobré krmivářské hodnoty. V současné době se znovuzavádějí a šlechtí nové druhy a odrůdy. Výzkumný ústav pícninářský se zabývá jejich šlechtěním, a poskytuje i poradenské služby. Důležité je znát správnou pěstitelskou metodiku, protože každá plodina vyžaduje odlišné požadavky na stanoviště, agrotechniku a sklizeň. Výhodou těchto plodin je, že nejsou náročné na klimatické a půdní podmínky. Díky jejich prošlechtění, dokážou vyprodukovat velké množství fytomasy s dobrou výživovou hodnotou, tudíž se mohou vyrovnat některým tradičním plodinám. Zájem
o alternativní plodiny se stále zvyšuje, proto se do budoucna okruh těchto plodin rozšíří. Z vybraných plodin, bych chtěla vyzvednout štírovník růžkatý, pro jeho vysoký obsah fytomasy a vynikající kvalitu píce. Kvalitou píce se řadí mezi nejlepší jeteloviny, oproti komonici, která má nahořklou chuť píce a zvířata jí tudíž špatně přijímají. | cze |
dc.format | 64 s. (105 276 znaků). | |
dc.format | 64 s. (105 276 znaků). | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | píce | cze |
dc.subject | alternativní plodiny | cze |
dc.subject | agrotechnika | cze |
dc.subject | siláž | cze |
dc.subject | výnosy | cze |
dc.subject | fodder | eng |
dc.subject | alternative crops | eng |
dc.subject | agro technique | eng |
dc.subject | silage | eng |
dc.subject | yields | eng |
dc.title | Pícninářské využití alternativních plodin. | cze |
dc.title.alternative | Forage utilization of alternative crops | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 22875 | |
dc.description.abstract-translated | Alternative crops are divided into cultural and newly cultivated plants. Growing of these crops was gradually eliminated as the crops had not reached good feeding values. Nowadays, however, they are re-implemented and new kinds and varieties are grown again. The Institute of Fodder Crops is focused on their cultivation and it offers even advisory services. The important thing is to know the appropriate growing method because each plant differs in its demands concerning the location, agro technique and harvesting. The advantage of these crops is that they are undemanding regarding climate and soil conditions. Thanks to their cultivation, they are able to produce high amounts of phytomass with good nutritional value, and thus they can be compared to some traditional crops. The interest in alternative crops is still increasing and therefore the scope of these crops will increase in the future. Out of the chosen crops, I would like to emphasize Lotus cornitulatus, for its high contents of phytomass and an outstanding quality of fodder. Forage quality is one of the best clover, compared Melitotus, which has a bitter taste of her animals forage and therefore does not accept | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-12 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |