Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVejčík, Antonín
dc.contributor.authorNováková, Iva
dc.date.accessioned2021-11-30T09:44:41Z
dc.date.available2021-11-30T09:44:41Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11120
dc.description.abstractV České republice v současné době roste množství chovů ovcí zaměřených na masnou užitkovost. Maso ovcí je totiž velmi kvalitní, a přestože je jeho spotřeba v Čechách minimální, v budoucnu se očekává po tomto produktu mnohem větší poptávka. Převažující zaměření na masnou užitkovost ovcí je u chovatelů způsobeno několika faktory, mezi které patří nenáročnost masných plemen, poměrně snadná technologie chovu a široká škála možností odbytu. Kromě toho je možné tento způsob chovu kombinovat s chovem jiných zvířat a různými výdělečnými aktivitami. Cílem mé bakalářské práce bylo analyzovat úroveň masné užitkovosti v chovu Šumavských ovcí na Michlově Huti. K tomuto účelu jsem použila informace z roku 2009, 2010 a 2011, na základě kterých jsem vyvodila závěry týkající se tohoto chovu ovcí. Na základě získaných dat byla následně přiblížena i ekonomika daného chovu Šumavských ovcí. Z těchto výsledků byla vyvozena základní doporučení v chovu ovcí pro chovatelskou veřejnost Na základě provedené analýzy bylo zjištěno, že největších průměrných denních přírůstků na Michlově Huti dosahovala jehňata v roce 2010, zatímco nejmenší hodnoty jsou zaznamenány v roce 2011. Konkrétně se pak setkáváme v roce 2010 s hodnotou přírůstků 216,39 g/den, která v roce 2011 činila 161,25 g/den. Dalším závěrem je skutečnost, že linie otců neměla ve sledovaném období (2009, 2010 a 2011) významný vliv na přírůstky jehňat. Ekonomika chovu je na sledované farmě velmi příznivá, protože se zde kombinuje chov ovcí s chovem skotu a dalšími různými službami převážně v oblasti zemědělství. Zároveň se na farmě Michlova Huť preferují dlouhodobé strategie týkající se efektivity a produktivity práce.cze
dc.format42 s. (79 000 znaků)
dc.format42 s. (79 000 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectchov ovcícze
dc.subjectŠumavská ovcecze
dc.subjectmasná užitkovostcze
dc.subjecthmotnostní přírůstekcze
dc.subjectekonomika chovucze
dc.subjectsheep farmingeng
dc.subjectSumava sheepeng
dc.subjectmeat performanceeng
dc.subjectmass increaseeng
dc.subjectbreed´s economyeng
dc.titlePosouzení masné užitkovosti u Šumavských ovcí ve stádě Michlova Huťcze
dc.title.alternativeAnalysis of the meat performance of Sumava sheep in herd Michlova Huťeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag23132
dc.description.abstract-translatedAt the present time in Czech Republic we can see a growing number of sheep farming focused on meat performance. Sheep´s meat has a high quality and we can expect much higher demand for this product in the future despite its minimal present consumption in Czech Republic. Predominant concentration on meat performance of sheep is caused by sheep farmers through several factors that are modesty of meat breed, relatively easy farming technology and a wide range of marketing opportunities. At the same time it´s possible to combine this breeding way with the breeding of other animals and with various profit-making activities. The goal of this Bachelor thesis was an analysis of the meat performance level in herd of Sumava sheep in Michlova Huť. For this purpose I used information from the year 2009, 2010 and 2011, from which I deduced conclusions about this Sumava sheep farming. Based on these results the basic breeder recommendations to breeder community were deduced. Based on this analysis I found out, that the greatest average daily mass increase reached lambs in the year 2010 while the smallest values were noted in the year 2011. Concretely we see than the value of meat performance 216, 39 g/day in 2010 and the value 161, 25 g/day in 2011. The next conclusion is that there was no significant influence of paternal line on lamb´s meat performance during the observed period (2009, 2010 and 2011). Breed´s economy is on this farm very advantageous because there is the sheep farming combined with the raising livestock and other different services in the agriculture part. At the same time there are preferred the long-term strategies connected with the effectiveness and productivity of labour on farm Michlova Huť.eng
dc.date.accepted2012-06-11
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam