dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Korandová, Květa | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:49:03Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:49:03Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-13 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11249 | |
dc.description.abstract | Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů bakterií, mezi které patří Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a Lactococcus. Dále pojednává o zdravotních, mikrobiologických a technologických požadavcích potřebných pro dosažení účinnosti probiotik. Jsou také uvedeny charakteristiky produktů s obsahem probiotických mikroorganismů, mezi které patří farmaceutické preparáty a vybrané funkční potraviny. V této skupině je práce zaměřena zejména na fermentované mléčné výrobky. | cze |
dc.format | 40 s. (51 004 znaků) | |
dc.format | 40 s. (51 004 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | probiotické mikroorganismy | cze |
dc.subject | probiotika | cze |
dc.subject | prebiotika | cze |
dc.subject | synbiotika | cze |
dc.subject | funkční potraviny | cze |
dc.subject | fermentované mléčné výrobky | cze |
dc.subject | probiotic microorganisms | eng |
dc.subject | probiotics | eng |
dc.subject | prebiotics | eng |
dc.subject | synbiotics | eng |
dc.subject | functional foods | eng |
dc.subject | fermented milk products | eng |
dc.title | Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech | cze |
dc.title.alternative | Probiotic bacteria in dairy products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 23991 | |
dc.description.abstract-translated | Probiotic microorganisms are live organisms that facilitate optimal composition of intestinal flora. The thesis deals with the positive influence of probiotic microorganisms on human health. It describes the most frequently used bacteria family, which includes Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus and Bifidobacterium. The thesis also deals with health, microbiologic and technological requirements necessary for probiotic effectiveness. It offers an overview of characteristics of products containing probiotic microorganisms, which include pharmaceuticals and selected functional food. In the food group, the thesis particularly focuses on fermented milk products. | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-19 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |