Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorBrzáková, Michaela
dc.date.accessioned2021-11-30T09:49:27Z
dc.date.available2021-11-30T09:49:27Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11259
dc.description.abstractTato práce pojednává o optimalizaci postupů hodnocení antibakteriální aktivity účinných látek vůči bakteriálním patogenům Pectobacterium carotovorum, Pseudomonas syringae pv. tomati a Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Literární rešerše se zabývá proteiny hlíz brambor, především proteiny s antibakteriální aktivitou, dále je uveden stručný přehled mechanismů účinku rostlinného obranného systému vůči patogenním mikroorganismům a účinku antimikrobiálních látek na bakteriální patogeny. Experimentální část práce se zabývá optimalizací metody stanovení titru bakterií pomocí McFarlandových standardů, stanovení koncentrace bakteriální suspenze pomocí MPN metody a hodnocením antibakteriální účinnosti vybrané skupiny aktivních látek pomocí resazurinového testu. Bylo zjištěno, že v souvislosti s rostoucí optickou densitou měřenou spektrometrem při 620 nm roste zároveň i koncentrace bakteriální suspenze (CFU/ml). U použitých proteinů hlíz brambor odrůd Bella a Westamyl byla pomocí metody SDS-PAGE identifikována skupina bílkovin patatinového komplexu a skupina inhibitorů proteas, u kterých došlo vlivem esterifikace methylací v posunu molekulové hmotnosti. Antimikrobiální aktivita těchto proteinů byla ověřena v resazurinovém testu, kde byla zjištěna inhibiční schopnost modifikovaných hlízových proteinů odrůd Bella a Westamyl ve vyšších koncentracích (10 mg/ml) vůči bakterii Pseudomanas syringae pv. tomati.cze
dc.format63
dc.format63
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpatatincze
dc.subjectantimikrobiální proteinycze
dc.subjectinhibitory proteázcze
dc.subjectbakteriální růstcze
dc.subjectproteiny hlíz bramborcze
dc.subjectobranný mechanismus rostlinycze
dc.subjectpatatineng
dc.subjectantimicrobial peptideeng
dc.subjectprotease inhibitorseng
dc.subjectbacterial growtheng
dc.subjectpotato tuber proteinseng
dc.subjectplant defense mechanismeng
dc.titleOptimalizace postupů hodnocení antibakteriální aktivity vybraných účinných látek vůči zvolenému spektru bakteriálních patogenůcze
dc.title.alternativeOptimization of methods for evaluation of antimicrobial activity of selected active matters against chosen spectrum of bacterial pathogenseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag24113
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with optimalization of selected methods (e.g. evaluation of bacterial suspension concentration, Resazurin antibacterial assay) needed for evaluation of active substances antibacterial activity against pathogens Pectobacterium carotovorum, Pseudomonas syringae and Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Literature review contains information about potato tubers proteins, especially proteins with antibacterial activities, as well as a brief overview of mechanisms of action of plant defense system against pathogenic microorganisms and the effect of antimicrobial substances on bacterial pathogens. The experimental part deals with optimalization of methods needed for evaluation of antibacterial activities of selected substances. Optimized were methods of McFarland Turbidity Standards, Most-probable number method and Resazurin antibacterial assay. It was found that increase of optical density, measured by spectrometer at 620 nm, is in direct correlation with increase of bacterial suspension concentration (CFU/ml). It was identified proteins of patatin complex and protease inhibitors by using SDS-PAGE method to evaluated potato tuber proteins of variety Bella and Westamyl and also changes of molar mass of the patatin proteins in relation of their modification were evaluated. Antimicrobial activity of these proteins was verified by resazurin antibacterial assay and ability of modified proteins of cultivars Bella and Westamyl in higher concentration (10 mg/ml) to inhibit growth of bacteria Pseudomonas syringae.eng
dc.date.accepted2012-06-19
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam