Vliv chovu na kvalitu tuku kapra obecného (Cyprinus carpio)
Abstrakt
Je smutným faktem, že konzumace rybího masa v České republice je v porovnání se státy EU velice nízká. Zároveň patří k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Dostatečný příjem n-3 polynenasycených a vysocenenasycených mastných kyselin (PUFA a HUFA) je prokazatelně v prevenci a rehabilitaci těchto chorob a jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou ryby. Je známo několik hlavních faktorů, které ovlivňují zastoupení těchto kyselin v rybích lipidech a zároveň existují způsoby, jak obsah n-3 mastných kyselin v rybách účinně zvyšovat. Tyto faktory a příklady technologických postupů pro zvýšení obsahu n-3 mastných kyselin v tuku sladkovodních ryb jsou sumarizovány v této disertační práci. Studován byl způsob chovu kapra s předem definovatelnou kvalitou masa s využitím strategie finishing feeding a propočtem obsahu mastných kyselin pomocí ředícího modelu, dále byl studován vliv procesu dlouhodobého sádkování na kvalitu masa tržního kapra a byly analyzovány změny v obsahu tuku, kompozici mastných kyselin a oxidaci, ke kterým dochází při smažení filetu kapra se zvýšeným obsahem n-3 mastných kyselin.