Hodnocení pícninářských vlastností nových odrůd a novošlechtění pícních trav a jetelovin
Abstrakt
Travní porosty jsou ve středoevropských podmínkách významným stabilizačním a konzervativní prvek v celé soustavě hospodaření.
Trvalé i dočasné travní porosty mají celou řadu produkčních i mimoprodukčních funkcí.
Cílem diplomové práce je posouzení pícninářských a hospodářských (agrotechnických) vlastností u vybraných nových odrůd a novošlechtění pícních trav a jetelovin v monokulturách a jednoduchých směsích a návrh doporučení k využívání ověřovaných pícních druhů.
Experimentální práce probíhaly na šlechtitelské stanici TAGRO Červený Dvůr s. r. o. V roce 2006 by zde založen maloparcelkový pícninářský pokus trav a v roce 2007 byl založen maloparcelkový pícninářský pokus jetelovin. Pícninářský pokus trav byl vyhodnocován v 1. ? 3. užitkovém roce a pícninářský pokus jetelovin byl vyhodnocován v 1. a 2. užitkovém roce. .Průměrná produkce suché hmoty za všechny pokusné roky u trav se pohybovala v rozmezí od 16,24 t.ha-1 (u sveřepu bezbranného Tabrom) do 20,43 t.ha-1 (u ovsíku vyvýšeného Median). Průměrná produkce suché hmoty za všechny pokusné roky u jetelovin se pohybovala v rozmezí od 11,31t.ha-1 (u jetele lučního Tábor) do 18,28 t.ha-1 (u jetelotravní směsi sveřepu horského Tacit + vojtěšky seté Pálava).