dc.contributor.advisor | Moudrý, Jan, st. | |
dc.contributor.author | Kostková, Miroslava | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:53:56Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:53:56Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11433 | |
dc.description.abstract | V práci byla sledována struktura stravy ve vybraných stravovacích
zařízeních v České republice a porovnávána s vybranými rakouskými
stravovacími zařízeními.
Z analýzy vyplývá, že Rakousko je oproti České republice napřed nejen v
množství používaných biopotravin, ale i ve znalostech, které se biopotravin
týkají. A to nejen ve veřejných stravovacích zařízeních, ale i v domácnostech.
V dotazníkovém šetření byly zjišťovány znalosti ohledně biopotravin,
zásad, podle jakých se připravují, kde se dají koupit, v jaké cenové relaci se
pohybují, názor na kvalitu biopotravin, zájem lidí o jídla z biopotravin a jak často
se biopotraviny používají v domácnostech nejen českých, ale i rakouských. Dále
byly zjišťovány možnosti využití ve školních stravovacích zařízeních, důvody,
proč se biopotraviny často nepoužívají a další. Toto vše bylo zjišťováno u dětí z
mateřské školy, žáků základní školy, studentů vysoké školy a u vedoucích
pracovníků dotazovaných kuchyní.
Výsledkem je, že se v České republice používají biopotraviny téměř
výhradně jen v domácnostech a velmi zřídka. Zatímco v kuchyních školních
zařízení o ně není veliký zájem ani ze strany strávníků ani zaměstnanců kuchyní.
Naproti tomu v Rakousku jsou biopotraviny běžně používány jak
v domácnostech, tak i ve veřejných stravovacích zařízeních a jejich používání je
zde považováno za přínosné.
SWOT analýza vytvořená z několika zdrojů poskytnutých MZe, ukazuje
na vhodnost zařazení biopotravin do nabídky jídelníčků.
Znalost pojmu ?biopotravina? se postupně zvyšuje, z našeho
dotazníkového šetření vyplývá, že tento pojem zná 72% studentů a 75%
zaměstnanců kuchyní. V Rakousku na tuto otázku vědělo odpověď 100%
dotazovaných. 13% dotazovaných respondentů by uvítalo nabídku jídel
z biopotravin ve svých jídelnách, v rakouských jídelnách by ocenili vyšší
zastoupení jídel z biopotravin. 60% studentů v dotazníku uvedlo, že se
biopotraviny dají koupit v supermarketu, zatímco v Rakousku převažuje nákup
biopotravin přímo na ekofarmě. Nejčastěji se v České republice kupují
s označením bio ovoce a zelenina, na druhém místě je mléko a mléčné výrobky.
5
Na rozdíl od Rakouska, kde se nejvíce nakupuje bio mléko a mléčné výrobky, na
druhém místě ovoce a na třetím místě je zelenina. | cze |
dc.format | 125s. | |
dc.format | 125s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Biopotraviny | cze |
dc.subject | ekologické zemědělství | cze |
dc.subject | organic food | eng |
dc.subject | organic farming | eng |
dc.title | Uplatnění biopotravin ve veřejných stravovacích zařízeních v České republice a Rakousku | cze |
dc.title.alternative | Use of bioproducts in public catering systems in Czech Republoc and Austria | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 18532 | |
dc.description.abstract-translated | The paper studied the structure of meals in selected restaurants in the Czech
Republic and compared with selected Austrian catering facilities.
The analysis shows that Austria is against the Czech Republic ahead of not
only the quantity used in organic food, but also in the knowledge that is related to
organic food. And not just in public catering facilities, but also in households.
In the questionnaire survey was to determine knowledge about organic
foods, the principles under which they were prepared, where you can buy at what
price range varies. About the quality of organic food, people's interest in organic
food, organic food as often used in homes both Czech and Austrian. Were also
detected in the possibilities of school catering facilities, the reasons why organic food
is often used and more. All of this was examined children's nursery school, primary
school pupils and college students and executives interviewed kitchen.
The result is that in the Czech Republic are used almost exclusively organic
foods at home and rarely. While in the kitchens of school facilities for them is great
interest either from the kitchen diners and employees. By contrast, in Austria,
organic food is commonly used both in households and in public catering facilities
and thein use is considered an asset.
SWOT analysis derived from several sources provided by the Ministry of
Agriculture, shows the appropriateness of inclusion of organic food to offer menus.
Understanding the concept of organic food is gradually increasing, from our
survey suggests that this concept students know 72% and 75% of staff kitchen. In
Austria, this question knew the answer 100% of the respondents. 13% of respondents
would welcome the offer of meals of organic foods in their cafeterias, dining halls in
the Austrian would appreciate higher proportion of organic food. 60% of students in
the questionnaire said that they can byu organic food in supermarkets, while in
Austria prevails buy organic food directly on the farm. Most in the Czech Republic
to sign purchase organic fruits and vegetables, in second place as milk and dairy
products. In contrast to Austria, where most purchases organic milk and dairy
products, fruit in second place and third place is vegetables. | eng |
dc.date.accepted | 2011-06-14 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |