Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorKostková, Miroslava
dc.date.accessioned2021-11-30T09:53:56Z
dc.date.available2021-11-30T09:53:56Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11433
dc.description.abstractV práci byla sledována struktura stravy ve vybraných stravovacích zařízeních v České republice a porovnávána s vybranými rakouskými stravovacími zařízeními. Z analýzy vyplývá, že Rakousko je oproti České republice napřed nejen v množství používaných biopotravin, ale i ve znalostech, které se biopotravin týkají. A to nejen ve veřejných stravovacích zařízeních, ale i v domácnostech. V dotazníkovém šetření byly zjišťovány znalosti ohledně biopotravin, zásad, podle jakých se připravují, kde se dají koupit, v jaké cenové relaci se pohybují, názor na kvalitu biopotravin, zájem lidí o jídla z biopotravin a jak často se biopotraviny používají v domácnostech nejen českých, ale i rakouských. Dále byly zjišťovány možnosti využití ve školních stravovacích zařízeních, důvody, proč se biopotraviny často nepoužívají a další. Toto vše bylo zjišťováno u dětí z mateřské školy, žáků základní školy, studentů vysoké školy a u vedoucích pracovníků dotazovaných kuchyní. Výsledkem je, že se v České republice používají biopotraviny téměř výhradně jen v domácnostech a velmi zřídka. Zatímco v kuchyních školních zařízení o ně není veliký zájem ani ze strany strávníků ani zaměstnanců kuchyní. Naproti tomu v Rakousku jsou biopotraviny běžně používány jak v domácnostech, tak i ve veřejných stravovacích zařízeních a jejich používání je zde považováno za přínosné. SWOT analýza vytvořená z několika zdrojů poskytnutých MZe, ukazuje na vhodnost zařazení biopotravin do nabídky jídelníčků. Znalost pojmu ?biopotravina? se postupně zvyšuje, z našeho dotazníkového šetření vyplývá, že tento pojem zná 72% studentů a 75% zaměstnanců kuchyní. V Rakousku na tuto otázku vědělo odpověď 100% dotazovaných. 13% dotazovaných respondentů by uvítalo nabídku jídel z biopotravin ve svých jídelnách, v rakouských jídelnách by ocenili vyšší zastoupení jídel z biopotravin. 60% studentů v dotazníku uvedlo, že se biopotraviny dají koupit v supermarketu, zatímco v Rakousku převažuje nákup biopotravin přímo na ekofarmě. Nejčastěji se v České republice kupují s označením bio ovoce a zelenina, na druhém místě je mléko a mléčné výrobky. 5 Na rozdíl od Rakouska, kde se nejvíce nakupuje bio mléko a mléčné výrobky, na druhém místě ovoce a na třetím místě je zelenina.cze
dc.format125s.
dc.format125s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBiopotravinycze
dc.subjectekologické zemědělstvícze
dc.subjectorganic foodeng
dc.subjectorganic farmingeng
dc.titleUplatnění biopotravin ve veřejných stravovacích zařízeních v České republice a Rakouskucze
dc.title.alternativeUse of bioproducts in public catering systems in Czech Republoc and Austriaeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag18532
dc.description.abstract-translatedThe paper studied the structure of meals in selected restaurants in the Czech Republic and compared with selected Austrian catering facilities. The analysis shows that Austria is against the Czech Republic ahead of not only the quantity used in organic food, but also in the knowledge that is related to organic food. And not just in public catering facilities, but also in households. In the questionnaire survey was to determine knowledge about organic foods, the principles under which they were prepared, where you can buy at what price range varies. About the quality of organic food, people's interest in organic food, organic food as often used in homes both Czech and Austrian. Were also detected in the possibilities of school catering facilities, the reasons why organic food is often used and more. All of this was examined children's nursery school, primary school pupils and college students and executives interviewed kitchen. The result is that in the Czech Republic are used almost exclusively organic foods at home and rarely. While in the kitchens of school facilities for them is great interest either from the kitchen diners and employees. By contrast, in Austria, organic food is commonly used both in households and in public catering facilities and thein use is considered an asset. SWOT analysis derived from several sources provided by the Ministry of Agriculture, shows the appropriateness of inclusion of organic food to offer menus. Understanding the concept of organic food is gradually increasing, from our survey suggests that this concept students know 72% and 75% of staff kitchen. In Austria, this question knew the answer 100% of the respondents. 13% of respondents would welcome the offer of meals of organic foods in their cafeterias, dining halls in the Austrian would appreciate higher proportion of organic food. 60% of students in the questionnaire said that they can byu organic food in supermarkets, while in Austria prevails buy organic food directly on the farm. Most in the Czech Republic to sign purchase organic fruits and vegetables, in second place as milk and dairy products. In contrast to Austria, where most purchases organic milk and dairy products, fruit in second place and third place is vegetables.eng
dc.date.accepted2011-06-14
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam