Environmentální zátěž při produkci a zpracování potravinářské pšenice a výrobě chleba
Abstrakt
Práce byla vytvořena ve spolupráci s mezinárodním projektem M00080-EUSAT-
SUKI Sustainable Kitchen, který zjišťuje celkový objem emisí oxidu uhličitého
ve stravovacích zařízeních a zkoumá možnosti snížení těchto emisí. Práce se zabývá
emisní zátěží pšeničné mouky a chleba. Pomocí dotazníkového šetření a odborné
literatury, byly zjištěny údaje o zemědělství, zpracování a transportu vybraných
surovin. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní
zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků.
Byly porovnávány systémy hospodaření a regionalita (tj. zda se výrobky
dováží a nebo jsou lokální). Cílem práce bylo ověřit zda je environmentálně
příznivější konzumovat výrobky z ekologického či konvenčního způsobu
hospodaření a výrobky regionální nebo dovezené.