dc.contributor.advisor | Moudrý, Jan, st. | |
dc.contributor.author | Hyšpler, Robin | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:53:57Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:53:57Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11435 | |
dc.description.abstract | Práce byla vytvořena ve spolupráci s mezinárodním projektem M00080-EUSAT-
SUKI Sustainable Kitchen, který zjišťuje celkový objem emisí oxidu uhličitého
ve stravovacích zařízeních a zkoumá možnosti snížení těchto emisí. Práce se zabývá
emisní zátěží pšeničné mouky a chleba. Pomocí dotazníkového šetření a odborné
literatury, byly zjištěny údaje o zemědělství, zpracování a transportu vybraných
surovin. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní
zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků.
Byly porovnávány systémy hospodaření a regionalita (tj. zda se výrobky
dováží a nebo jsou lokální). Cílem práce bylo ověřit zda je environmentálně
příznivější konzumovat výrobky z ekologického či konvenčního způsobu
hospodaření a výrobky regionální nebo dovezené. | cze |
dc.format | 74 | |
dc.format | 74 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Globální změny klimatu | cze |
dc.subject | skleníkové plyny | cze |
dc.subject | LCA | cze |
dc.subject | pšenice | cze |
dc.subject | mouka | cze |
dc.subject | chleba | cze |
dc.subject | Global climate changes | eng |
dc.subject | green house gasses | eng |
dc.subject | LCA | eng |
dc.subject | wheat | eng |
dc.subject | flour | eng |
dc.subject | bread | eng |
dc.title | Environmentální zátěž při produkci a zpracování
potravinářské pšenice a výrobě chleba | cze |
dc.title.alternative | Environmental load during production a processing of food wheat and production of bread | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 18551 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis was made in co-operation with international project M00080-
EUS-AT-SUKI Sustainable Kitchen, which is focused to make an inquiry of total
emissions of carbon dioxide producted by catering estabilishments and finds
possibilities of reducing these emissions. The thesis deals with an emission?s
contamination of wheat flour and bread. Informations and data about agriculture,
processing and transport of chosen commodities were collected from questionaires
and scientific literature. The emission?s contamination of equivalent CO2 per
kilogram of particular products and commodities was worked out from data and
informations of the Ecoinvent database.
The comparision between systems of management and regionality (ie.
whether products are imported or local) is included. The main aim of this thesis was
to prove whether the consumation of products from organic or conventional farming
is environmentally more beneficial, the same comparision were made between
regional or imported products | eng |
dc.date.accepted | 2011-06-13 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |