Psychrotrofní lipolytické bakterie a obsah volných mastných kyselin v bazénových vzorcích syrového kravského mléka
Abstrakt
Cílem práce bylo analyzovat množství volných mastných kyselin, obsah celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních lipolytických bakterií v bazénových vzorcích syrového kravského mléka u chovů s odlišnou technologií dojení. Sledování proběhlo v průběhu let 2007-2010 na dvaceti farmách pocházejících z různých krajů České republiky s odlišnou technologií dojení. Pro stanovení obsahu volných mastných kyselin byla použita metoda Extrakčně titrační. U chovů s dojením na stání do potrubí byly prokázány statisticky významné nejvyšší průměrné hodnoty volných mastných kyselin (3,88 mmol?100g-1;
P<0.001) a psychrotrofních lipolytických bakterií (PLM) (696 CFU?ml-1).
V chovech se systémem automatického dojení byly zjištěny nejnižší obsahy VMK (1,54 mmol?100g-1), střední hodnoty byly zjištěny u farem s dojírnou.
Z hlediska omezení nárůstu psychrotrofních bakterií a zejména psychrotrofních lipolytických bakterií v podmínkách chladového uskladnění syrového mléka se jeví jako optimální teplota 4 °C, která výrazně inhibuje nárůst jak mezofilních tak i psychrotrofních bakterií a současně při této teplotě dochází k pozvolnějšímu nárůstu hodnot volných mastných kyselin v porovnání s teplotami 6,5 a 10 °C.