Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHosnedlová, Božena
dc.contributor.authorBláhová, Alice
dc.date.accessioned2021-11-30T10:39:10Z
dc.date.available2021-11-30T10:39:10Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11694
dc.description.abstractPředmětem bakalářské práce bylo zpracovat přehled nejvýznamnějších kandidátních genů pro masnou užitkovost. Studovány byly tyto geny: GH, GHR, MSTN, MyoD rodina, leptin, IGF, TG5, SCD, DGAT a STAT5A. Růstový hormon se zapojuje do fyziologických procesů růstu a metabolismu. Receptor pro růstový hormon byl navržen jako kandidátní gen pro znaky související s produkcí masa u skotu. Myostain je významným markerem. Ovlivňuje množstvíí svaloviny, snižuje podíl mramorování a zvyšuje křehkost masa. MyoD rodina jsou proteiny který hrají roli v regulaci svalové diferenciace. MyoD rodina zahrnuje tyto geny: MYF3, MYF4, MYF5 a MYF6. Leptin je v asociaci s ukládáním tuku, příjmem potravy a energetickou bilancí. IGF je kandidátní gen pro masnou užitkovost a plodnost. Gen TG5 je prekurzor thyroidních hormonů, které hrají důležitou roli při vzniku a diferenciaci buněk. Produktem genu stearoyl- CoA denaturáza je enzym odpovědný za přeměnu nasycených mastných kyselin v jednoduché nenasycené masné kyseliny. Gen DGAT1 je kandidátní gen pro mramorování masa a pro množství tuku v mléce. Gen STAT5A představuje skupinu transkripčních faktorů a je velmi důležitým intracelulárním mediátorem prolaktinu.cze
dc.format51 s.
dc.format51 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkandidátní gen; produkce masa; svalovina; mramorování; růstcze
dc.subjectcandidate gene; meat production; muscle; marbling; growtheng
dc.titleKandidátní geny masné užitkovosti skotucze
dc.title.alternativeCattle Candidate Genes for Meat Production Traitseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag23207
dc.description.abstract-translatedThe objective of this study was to compile a summary of the most important candidate genes for meat production. The studied genes were: GH, GHR, MSTN, MyoD family, leptin, IGF, TG5, SCD, DGAT and STAT5A. Growth hormone (GH) is involved in physiological processes of growth and metabolism. Growth hormone receptor (GHR) has been proposed as a candidate gene for meat production in cattle. Myostatin is a significant marker. It affects the amount of muscle, reduces marbling and elevate meat tenderness. MyoD family are proteins that play a role in regulating muscle differentiation. MyoD family include the genes: MYF3, MYF4, MYF5 and MYF6. Leptin is in association with the storage of fat, food intake and energy balance. The thyroglobulin gene (TG5) is the precursor for thyroid hormones. These hormones have important role in formation and differentitation of cells. Product of the SCD genes is stearoyl? CoA denaturase. This enzym is responsible for conversion of saturated fatty acids into monoinsaturated fatty acids. DGAT1 genes is a candidate gene for marbling of meat and fat in milk. STAT5A gene is a group of transcription factors and is very important intracellular mediator of prolactin.eng
dc.date.accepted2013-06-18
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam