Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVoříšková, Jarmila
dc.contributor.authorMarková, Lenka
dc.date.accessioned2021-11-30T10:39:12Z
dc.date.available2021-11-30T10:39:12Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2013-11-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11700
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo vyhodnotit ukazatele plodnosti a mléčné užitkovosti stáda dojeného skotu ustájeného ve vazném systému. Hodnoceno bylo 50 kusů plemenic holštýnského skotu (H100), u kterých byly zjišťovány a následně hodnoceny tyto ukazatele: inseminační interval, servis perioda, mezidobí, množství mléka, obsah bílkovin a obsah tuku v mléce. Sledovány byly dojnice, které v roce 2012 uzavřely normovanou laktaci 305 dní. Hodnocení bylo provedeno ve vztahu k pořadí laktace. U výsledků plodnosti byla většina ukazatelů hodnocena jako špatná. Průměrná délka inseminačního intervalu činila 83,7 dní, servis periody 171,6 dní a mezidobí 444,9 dní. Průměrná délka inseminačního intervalu se prodlužovala do 3. laktace. Na 4. a další laktaci došlo ke zkrácení o 9,6 dní oproti hodnotě na 3. laktaci. Délka servis periody se na 2. laktaci zkrátila oproti 1. laktaci o 19,2 dní, ale s vyšší laktací se tento znak zhoršuje. U mezidobí mezi 2. laktací s hodnotou 505,4 dní a 3. laktací s hodnotou 395,1 dní byl prokázán statisticky středně významný rozdíl. Pouze průměrnou délku mezidobí na 3. laktaci ze sledovaných ukazatelů plodnosti lze hodnotit jako vyhovující. Na 4. a další laktaci se hodnota mezidobí opět prodlužuje. Průměrná užitkovost sledovaných vazně ustájených dojnic činila 9 869,5 kg mléka za normovanou laktaci, s obsahem tuku 3,96 % a bílkovin 3,44 %. Mléčná produkce stoupala do 3. laktace, kde dosáhla svého maxima a na 4. a další laktaci došlo k poklesu. Průměrný obsah tuku se zvyšoval s pořadím laktace. U obsahu bílkovin v mléce mezi 3. laktací s hodnotou 3,37 % a 4. a další laktací s hodnotou 3,53 % byl prokázán statisticky významný rozdíl.cze
dc.format66 s. (72 370 znaků bez mezer)
dc.format66 s. (72 370 znaků bez mezer)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvazné ustájenícze
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectplodnostcze
dc.subjectmléčná užitkovostcze
dc.subjecttie stallseng
dc.subjectdairy cowseng
dc.subjectfertilityeng
dc.subjectmilk performanceeng
dc.titleUžitkové vlastnosti plemenic dojeného skotu ve vazném systému ustájenícze
dc.title.alternativePerformance traits of dairy cows stabled in tie stallseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag23654
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was the evaluation of fertility and production traits stabled in tie stalls. 50 pure-bred Holstein cows were monitored and those traits were evaluated: interval of insemination, service period, calving interval, milk yield and content of milk protein and fat. All monitored cows finished standard lactation period (305 days) in year 2012. The evaluation was performed in relation to lactation order. Nearly all of fertility traits were evaluated as bad. The average interval of insemination was 83.7 days, service period was 171.6 days and calving interval was 444.9 days. Interval of insemination was rising up to 3rd lactation. However 4th and following lactation insemination interval was lower about 9.6 days in comparison with 3rd lactation. Service period values were getting worse according to higher lactation order, 2nd lactation service period was shorter about 19.2 days. Moderate statistical difference was found in calving interval between 2nd (505.4 days) and 3rd (395.1 days) lactation. Only 3rd lactation calving interval could be evaluated as satisfying. Calving interval values were rising up from 4th and higher lactation. The average milk yield of tie stabled cows was 9,869.5 kg per standard lactation period (content of milk fat 3.96 % and content of milk protein 3.44 %). Milk yield was rising up to 3rd lactation when it reached maximum values and slight decrease was recorded on 4th and following lactation. The average content of milk fat was increasing following higher lactation order. Statistically significant difference was found between milk protein content of 3rd lactation (3.37 %) and milk protein content of 4th and following lactation (3.53 %).eng
dc.date.accepted2014-02-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam