Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDiviš, Jiří
dc.contributor.authorMinaříková, Ivana
dc.date.accessioned2021-11-30T10:39:42Z
dc.date.available2021-11-30T10:39:42Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11761
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování cukrovky. V České republice je cukrová řepa nejrozšířenější surovinou pro výrobu cukru již od poloviny 19. století. Produkce cukrovky a výroba cukru jsou jedním z nejdůležitějších úseků zemědělsko-potravinářského komplexu, ale dnes je cukrovka i strategickou plodinou, ze které se vyrábí krmivo, hnojivo. Také je zdrojem obnovitelné energie ve formě bezvodého kvasného lihu a výpalků pro zpracování v bioplynových stanicích. Cukr vyráběný v ČR má srovnatelnou kvalitu s nejlepšími producenty v Evropské unii. V posledních dvou letech dosahovali čeští pěstitelé výnosů kolem 80 t.ha-1. Výnosy se trvale zvyšují každoročně v průměru o více než dvě tuny. Při zpracování cukrové řepy byla vždy prioritní orba. Postupem času se na těžkých půdách spíše doporučuje bezorebná technologie. V současné době se používají k setí geneticky jednoklíčkové odrůdy. Jsou vysévané na konečnou vzdálenost přesnými secími stroji. Sklizeň cukrovky se provádí samojízdnými sklízeči s velkokapacitními zásobníky. V naší republice je už jen 7 doposud fungujících cukrovarů, které spadají pod pět hlavních společností. Největší pozici na trhu má společnost Cukrovary a Lihovary TTD a. s.cze
dc.format65 s. ( 85 220 znaků).
dc.format65 s. ( 85 220 znaků).
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectcukrová řepacze
dc.subjectpěstovánícze
dc.subjecttechnologiecze
dc.subjecthistoriecze
dc.subjectsugar beeteng
dc.subjectgrowingeng
dc.subjecttechnologieseng
dc.subjecthistoryeng
dc.titleZměny v technologii pěstování cukrovkycze
dc.title.alternativeThe changes in technology of growing sugar beeteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag28130
dc.description.abstract-translatedThe Bachelor's thesis deals with changes in technology of planting sugar beet. In the Czech Republic, sugar beet is the most widely used raw material for sugar production since the mid-19th century. The sugar beet production and production of sugar are one of the most important segments of agro-food complex, but nowadays sugar beet is also strategic crop of which feed and fertilizers are being made. It is also a source of renewable energy in the form of anhydrous ethyl alcohol and stillage to be processed in biogas plants. Sugar produced in the Czech Republic has a similar quality to the best producers in the EU. In the last two years, Czech growers achieved yields of about 80 t.ha-1. The yield is constantly increasing, annually by an average of more than two tons. Ploughing has always been a priority during the processing of sugar beet. In the course of time, is rather recomended on heavy soils to use ploughless technology. Nowadays genetically monogerm seed varieties are being used for sowing. The seeds are sown for finite distances by precision seeders. Harvesting is carried out by self-propelled sugar beet harvesters with high-capacity containers. In the Czech Republic there have been only seven still functioning sugar factories, which belong to five major companies. The strongest market position has the company - Sugar mills and Distilleries TTD a.s.eng
dc.date.accepted2013-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam