Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠoch, Miloslav
dc.contributor.authorKoutek, Martin
dc.date.accessioned2021-11-30T10:39:57Z
dc.date.available2021-11-30T10:39:57Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-04-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11783
dc.description.abstractTéma této bakalářské práce bylo zaměřeno na vyhodnocení vlivu technologie dojení dojícím automatem na welfare dojnic. Byly sledovány etologické projevy dojnic po dojení a zjišťovány různé parametry související s dojením. Hlavními zjišťovanými parametry byl počet pokusů o nasazení strukových násadců, doba od nástupu dojnice do robota po úspěšné nasazení všech čtyř strukových násadců, celková doba dojení, doby mezi jednotlivými dojeními. Dále při etologickém pozorování byla hlavně sledována potřeba pití, příjmu potravy a ulehnutí do 30 minut po dojení. Nakonec v průběhu sledování byl posouzen zdravotní stav dojnic se zaměřením na onemocnění mléčné žlázy. Etologická pozorování proběhla dvě, trvala vždy 24 hodin a výsledky z nich získané byly porovnány jak dle pořadí laktace dojnic, tak mezi jednotlivými pozorováními. Část údajů byla získána při samotném pozorování, zbylá část byla získána z databáze dojícího automatu. Během obou pozorování byl zaznamenán průměrný počet pokusů o nasazení strukových násadců okolo 1,6 na jedno dojení. Doba od nástupu v boxu do nasazení násadců činila v průměru 2:18 minut. Celková doba dojení za 24 hodin činila 12:37 hodin při prvním a 11:48 hodin při druhém pozorování. Doba mezi dojeními činila u dojení 2x denně v průměru 11,5 hodiny a při dojení 3x denně okolo 8 hodin. Co se týče aktivity do 30 minut po dojení, měly dojnice podobné návyky, větší rozdíl byl zaznamenán pouze u potřeby pití jak z hlediska jednotlivých pozorování, tak z hlediska pořadí laktace dojnic. Potřeba příjmu krmiva byla zaznamenána průměrně u 84 %, potřeba pití u 37 % a ulehnutí u 7 % dojnic vůči počtu dojení. Počet onemocnění mléčné žlázy se pohyboval na velmi nízké úrovni, takže nebyl vyhodnocován. Při pozorování bylo zjištěno, že dojení automatem má kladný vliv na welfare dojnic. Dojnice měly stálý přístup k vodě a krmivu, ve stáji bylo kvalitní mikroklima a počet onemocnění mléčné žlázy byl zanedbatelný. Dojnice měly dost životního prostoru a byly klidné, protože veškeré činnosti během dne dělaly zcela dobrovolně.cze
dc.format62 s.
dc.format62 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectdojicí automatcze
dc.subjectetologiecze
dc.subjectwelfarecze
dc.subjectmilk coweng
dc.subjectmilk machineeng
dc.subjectethologyeng
dc.subjectwelfareeng
dc.titleTechnologie dojení dojicím automatem ve vztahu k welfare dojniccze
dc.title.alternativeTechnology of milking with milking robot in relationship to dairy welfareeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag28227
dc.description.abstract-translatedThe theme of this bachelor thesis is focused on evaluation of influence of milking technology by milk machine on welfare milk cow. Ethologic displays of milk cows after milking and various parameters related to milking were found out. The main parameters were the amount of attempts to place teat-cups, the time from milk cow?s entering into the robot to successful placing all four teat-cups, the whole time of milking and the time between every single milking. Further, the need of fluid and food intake and lying down in the 30 minutes after milking were observed during the ethologic observation. At the end of the observation the state of health of milk cows with focus on mammary gland illnesses was assessed. Ethologic observations took place twice, always last 24 hours and the results were compared with the order of milk cow?s lactation and with every single observation. Part of the data were gain during the observation itself and part from the milk machine?s database. During both observations the average amount of attempts to place teat-cups was detected as about 1.6 per one milking. The average time from milk cow?s entering into the box to placing teat-cups was 2 minutes and 18 seconds. The whole time of milking per 24 hours was 12 hours and 37 minutes during the first observation and 11 hours and 48 minutes during the second observation. The time between milking was on average 11.5 hours when milking twice a day and about three hours when milking three times a day. As far as the activity in the 30 minutes after the milking is concerned, milk cows had similar habits, bigger difference was in fluid intake both from the viewpoint of every single observation and from the viewpoint of the order of milk cow?s lactation as well. The need of food intake was on average at 84 % of observed milk cows, the need of fluid intake was on average at 37 % of observed milk cows and the need of lying down was at 7 % of observed milk cows. The amount of mammary gland illnesses was at a low level. During the observations was found out that the using of milking machines has positive influence on welfare milk cows. Milk cows had permanent access to water and food, in the stable was quality climate, the amount of mammary gland illnesses was negligible. Milk cows had enough of space and were calm because they did all activities during the day wholly voluntarily.eng
dc.date.accepted2013-06-04
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělská technika: obchod, servis a službycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam