dc.contributor.advisor | Kadlec, Jaromír | |
dc.contributor.author | Ševčíková, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:40:01Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:40:01Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-12 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11788 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá probiotiky, prebiotiky a složením střevní mikroflóry. Význam střevní mikroflóry byl dlouhou dobu velmi podceňován. S rozvojem vědy docházelo k poznatkům o jejích pozitivních přínosech a složení. Bakterie tvořící střevní mikroflóru jsou dvojí. Ty ?dobré?, které napomáhají v boji proti mnoha onemocněním, a ty ?špatné? které různá onemocnění způsobují. Zdraví prospěšné bakterie, které se zároveň používají k výrobě probiotických potravin a doplňků stravy, jsou zejména z rodů Lactobacillus, Bifodobacterium, Enterococcus a Streptococcus.
Probiotika a prebiotika jsou důležitou součástí nového vědního oboru ?Funčkní potraviny?. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při podání v dostatečném množství, poskytují zdravotní přínos pro hostitele. Svojí funkcí napomáhají udržovat rovnováhu trávicího traktu. Nerovnováha je spojena s průjmem, infekcí močových cest, bolestí svalů a únavou. Probiotika mají také vliv na imunitní systém. Když nefunguje správně, mohou se objevit alergické reakce, autoimunitní onemocnění (např. ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc a revmatoidní artritida) a infekce (např. infekční průjem, Helicobacter pylori, kožní infekce a vaginální infekce). Dále se probiotika a prebiotika podílejí na prevenci proti obezitě, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu krevního cukru a tím napomáhají v boji proti diabetu 2. typu, pomáhají předcházet vzniku rakoviny tlustého střeva. Dále ustavují či obnovují vyvážení mikroflóry tlustého střeva, zvyšují odolnost proti osídlení tlustého střeva mikroorganismy, které vyvolávají průjmy, zmírňují nesnášenlivost (intoleranci) vůči mléčnému sacharidu laktose u osob postižených touto poruchou, zvyšují vstřebávání vápníku, syntézu některých vitaminů a některá probiotika vytvářejí bakteriociny, což jsou bílkoviny a peptidy potlačující choroboplodné bakterie. Prebiotika jsou naopak nestravitelné složky potravy, které příznivě ovlivňují zdraví hostitele a selektivně stimulují růst a / nebo aktivitu jednoho nebo omezeného počtu bakterií v tračníku. Nejčastěji jsou jako prebiotika používány oligosacharidy, které se přirozeně vyskytují v mnoha druzích zeleniny a ovoce. | cze |
dc.format | 48 | |
dc.format | 48 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | probiotika | cze |
dc.subject | prebiotika | cze |
dc.subject | bakterie mléčného kvašení | cze |
dc.subject | oligosacharidy | cze |
dc.subject | probiotics | eng |
dc.subject | prebiotics | eng |
dc.subject | lactic acid bacteria | eng |
dc.subject | oligosaccharides | eng |
dc.title | Význam probiotik a prebiotik ve výživě člověka | cze |
dc.title.alternative | Importance of probiotics and prebiotics in human nutrition | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 28243 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis deals with probiotics, prebiotics and the composition of intestinal microflora. The importance of intestinal microflora has long been underestimated. With the development of science the knowledge of its positive benefits and composition has been extended. Bacteria forming intestinal microflora are twofold. The "good" ones, which help in the fight against many diseases, and the "bad" ones that cause various diseases. Health beneficial bacteria which are also used to produce probiotic foods and supplements, are mainly of the Lactobacillus, Bifodobacterium, Enterococcus and Streptococcus genera.
Probiotics and prebiotics are an important part of the new science discipline of "Functional food". Probiotics are live microorganisms which when administered in adequate amounts, provide a health benefits to the host. Its function help to maintain the balance of the gastrointestinal tract. The imbalance is associated with diarrhea, urinary tract infections, muscle pain and fatigue. Probiotics also have an impact on the immune system. When the immune system isn't working properly, allergic reactions, autoimmune disease (eg, ulcerative colitis, Crohn's disease and rheumatoid arthritis) and infections (eg, infectious diarrhea, Helicobacter pylori infection, skin infections and vaginal infections) may appear. Furthermore, probiotics and prebiotics contribute to the prevention of obesity, lower cholesterol levels, blood sugar levels, thereby helping with the fight against diabetes type 2 and they also help to prevent colon cancer. Furthermore, instituted or renewed balance of the microflora colonic, increases resistance to colonization of the colon microorganisms that cause diarrhea, reduce intolerance against the milk carbohydrate lactose in persons affected by this disorder, increase calcium absorption, synthesis of some vitamins and some probiotics produce bacteriocins, which are the proteins and peptides inhibiting pathogenic bacteria. On the contrary, prebiotics are indigestible food components, that beneficially affect the health of the host and selectively stimulate the growth and / or activity of one or a limited number of bacteria in the colon. They are very often used as a prebiotic oligosaccharides, which occur naturally in many kinds of vegetables and fruits. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |