dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Blechová, Radka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:43:18Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:43:18Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-12 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11955 | |
dc.description.abstract | Senzorická jakost je jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují spotřebu potravin. U plísňových sýrů, které patří mezi oblíbenou skupinu sýrů, je podstatným kritériem výběru, prozrálost sýra. Pořadový preferenční test byl proveden ve skupině 54 hodnotitelů, kteří měli za úkol seřadit vzorky sýrů s plísní na povrchu (Hermelín) s odlišnou dobou zrání a od dvou různých výrobců. Z analýzy vyplynulo, že v uvedené skupině posuzovatelů (20 žen, 34 mužů) byl nejlépe hodnocen sýr s kratší dobou zrání, zatímco sýry déle zrající byly preferovány v menší míře. Výsledky nebyly statisticky významné. | cze |
dc.format | 38 s. | |
dc.format | 38 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | plísňové sýry; senzorické hodnocení; preferenční testy | cze |
dc.subject | mould ripened cheese; sensory evaluation; preference test | eng |
dc.title | Senzorické hodnocení vybraných druhů sýrů s plísní na povrchu | cze |
dc.title.alternative | Sensory evaluation of selected types of mould-surface ripened cheese | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 29055 | |
dc.description.abstract-translated | Sensory quality is one of the most important factors affecting food consumption. Mould-surface ripened cheeses are a favourite group of cheeses. Time of their ripening could affect the choice and also the consumption. A preference test (ranking) was carried out in a group of 54 consumers (students, 20 ? 24 years). Their aim was to order four samples of surface-ripened cheeses (Hermelín) from two producers with different time of ripening. Both women (20) and men (34) preferred the samples with short time of ripening in comparison to longer-ripened cheeses. However, the results were not statistically significant. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |