Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNovotná, Romana
dc.contributor.authorKubeš, Pavel
dc.date.accessioned2021-11-30T10:44:32Z
dc.date.available2021-11-30T10:44:32Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/11999
dc.description.abstractKukuřice a čirok jsou světově nejvýznamnější plodiny pěstované pro krmné, potravinářské či technické účely. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout informace o vlastnostech těchto plodin a možnostech jejich využití pro pícninářské účely. U čiroku je porovnán vliv meziřádkové vzdálenosti na výnos píce u jednotlivých odrůd čiroku. Z tohoto pohledu lze konstatovat, že meziřádková vzdálenost má u jednotlivých odrůd významný vliv na výnos píce. V pokusech bylo dokázáno, že nejvyšší výnosy byly dosaženy při meziřádkové vzdálenosti 12,5 50 cm. Při meziřádkové vzdálenosti 75 cm došlo ke snížení výnosu. U kvalitativních parametrů kukuřice bylo porovnáno její nutriční složení v závislosti na sušině. Ze zdrojů je patrné, že optimální sušina sklízené hmoty je v rozmezí 30 33 %. Je to sušina, kdy rostliny obsahují vodorozpustné cukry potřebné pro fermentační proces a vlastní výživu zvířat. A také tyto rostliny již obsahují dostatečně vysoký podíl škrobu. Sušina celé rostliny nižší než 28 % a vyšší než 35 % není vhodná pro silážování.cze
dc.format52 s.
dc.format52 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectčirokcze
dc.subjectkukuřicecze
dc.subjectvýnoscze
dc.subjectkvalitacze
dc.subjectsorghumeng
dc.subjectmaizeeng
dc.subjectyieldeng
dc.subjectqualityeng
dc.titlePěstování čiroku a kukuřice pro pícninářské účelycze
dc.title.alternativeGrowing sorghum and maize for forage purposeseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag31496
dc.description.abstract-translatedMaize and sorghum are the most important crops worldwide, used for fodder, food and technical purposes. The aim of this thesis is to summarize information about the properties of these crops and possibilities of their usage as fodder plants. The sorghum is compared to determine the effect of the inter-row spacing on the yield of each variety of sorghum plant. The comparison resulted in the statement that the inter-row spacing has a significant effect on the yield of each species. The experiments proved that 12.5 50 cm rows resulted in the highest yields while the 75 cm rows showed decrease in the yields. The qualitative parameters of maize were tested for nutrient composition in relation to dry matter. The sources established that the optimum dry matter of the harvested material ranges between 30 33 %. It is the dry matter when the plants contain water-soluble sugar needed for fermentation process and animal nutrition. These plants also contain sufficiently high proportion of starch. The dry matter of the plant lower than 28 % and higher than 35 % is not suitable for silage.eng
dc.date.accepted2014-06-09
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam