Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMatoušek, Václav
dc.contributor.authorSkypalová, Michaela
dc.date.accessioned2021-11-30T10:46:45Z
dc.date.available2021-11-30T10:46:45Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12067
dc.description.abstractPředmětem této práce bylo vyhledat a shromáždit dostupné informace o ekologickém zemědělství v podmínkách České republiky. V práci je uvedeno několik zajímavostí i ze světového hospodaření ekologickým způsobem. V úvodní kapitole byl nastíněn vývoj chovu prasat a spotřeba vepřového masa v ČR. V hlavní části práce bylo provedeno porovnání hlavních rozdílů mezi konvenčním a ekologickým způsobem hospodaření. Značná část práce je soustředěna welfare, popisu ustájení různých kategorií prasat s důrazem na dobré životní podmínky. Zmíněny jsou i principy skupinového ustájení prasnic a selat, stejně jako venkovní ustájení prasat (tzv. outdoorové ustájení prasat), které je v České republice stále jen okrajově používané. Součástí práce jsou i zásady výživy a krmení prasat v každé kategorii prasat podle ekologických zásad, které jsou velmi odlišné od běžného krmení na základě kompletních krmných směsí. Práce také popisuje zásady porážky zvířat v ekologickém zemědělství. Neopomenutelné je také to, že ekologický chov prasat není nikterak dotován, pouze přes ornou půdu, na které ekozemědělec produkuje krmiva. Otázkou je, jestli je tato dotace dostačující při vyšší náročnosti polní produkce a následně ekologickém chovu prasat.cze
dc.format64 s.
dc.format64 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEkologický chov prasatcze
dc.subjectustájenícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectporážkacze
dc.subjectOrganic pig farming; housing; nutrition; slaughtereng
dc.titleZásady ekologického chovu prasatcze
dc.title.alternativePrinciples of organic pig breedingeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag32264
dc.description.abstract-translatedThe objective of this study is to locate and gather available information about organic farming in the Czech republic. There are several interesting aspects of the world environment friendly economy. In the introduction chapter development swine-breeding and pork consumption in our country is outlined. The main part of this study compares the difference between conventional farming and organic farming. Considerable part of this work is focused on various categories of pigs with the emphasis on welfare. Principles of group housing of sows and piglets are also mentioned, as well as an outdoor pig housing, which is still only marginally used in the Czech Republic. The work includes principles of nutrition and feeding pigs in each categories of pigs according to ecological principles, which are very different from the normal feeding on the basis of complete feed mixtures. The work also describes the principles of slaughtering animals in organic farming. It is irreplaceable that swine-breeding is not subsidized, only through arable land, which produces feed. The question is whether the subsidy is sufficient at higher field intensity of production and consequently organic swine-breeding.eng
dc.date.accepted2014-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam