Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVejčík, Antonín
dc.contributor.authorPřídová, Lenka
dc.date.accessioned2021-11-30T10:46:49Z
dc.date.available2021-11-30T10:46:49Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12069
dc.description.abstractNedávné nálezy ukázaly, že lupina bílá je vhodným alternativním zdrojem dusíkatých látek pro krmné směsi brojlerových králíků. Bylo zjištěno, že lupina bílá může zcela nahradit dosud běžně používaný sójový extrahovaný šrot, kterému se ve vyšších koncentracích připisuje negativní vliv na zdraví trávicího traktu. Pro výkrm králíků jsou tedy celá semena lupiny bílé vhodným zdrojem dusíkatých látek. Semena lupiny bílé jsou také významným zdrojem tuku s příznivým profilem a složením mastných kyselin. V dalších experimentech tak bylo zjištěno, že přídavek lupiny bílé do laktační diety samic králíků významně zvýšil denní produkci mléka a mléčného tuku, ve kterém signifikantně snižuje obsah nasycených mastných kyselin a významně zvyšuje procentické zastoupení kyseliny olejové, linolenové a eikosapentaenové (EPA). Takováto mléčná výživa králíčat, spolu s podáváním výkrmové směsi od 17. dne věku obsahující též lupinu bílou, významně snížila index zdravotního rizika králíků v prvních týdnech po odstavu. Není však objasněno, zda příznivý zdravotní stav odstavených králíků byl důsledkem vyššího obsahu kyseliny EPA v mléce, které jsou připisovány pro organismus významné fyziologické a imunitní funkce, či byl lepší zdravotní stav dán skutečností, že králíci přijímali výkrmovou dietu obsahující lupinu bílou, ve srovnání s králíky, kterým byla podávána dieta se sójovým extrahovaným šrotem. Ve srovnání se sójou má lupina bílá také vyšší obsah oligosacharidů rafinosové řady, kterým je připisován prebiotický efekt. Přídavek lupiny bílé do výkrmové směsi tak může příznivě ovlivnit fermentační aktivitu mikroflóry slepého střeva králíků, a tím zvyšovat resistenci odstavených králíků k poruchám trávení. Z uvedeného je zřejmé, že existuje celá řada nevyjasněných otázek, které je potřeba experimentálně vysvětlit.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBrojlerový králíkcze
dc.subjectdietacze
dc.subjectlupina bílácze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectužitkovostcze
dc.subjectzdravotní stavcze
dc.subjectBroiler rabbiteng
dc.subjectdieteng
dc.subjectwhite lupineeng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectperformanceeng
dc.subjecthealth statuseng
dc.titleVliv složení mateřského mléka a zdroje dusíkatých látek v krmné směsi na zvyšování resistence rostoucích brojlerových králíků k poruchám trávenícze
dc.title.alternativeEffect of milk composition and a dietary crude protein source on an increasing of resistance of growing-fattening rabbits to digestive disorderseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag32268
dc.description.abstract-translatedRecent findings showed that white lupine is a suitable alternative source of crude protein for feed mixtures of broiler rabbits. It was found that white lupine can completely replace the hitherto commonly used soybean meal , which in higher concentrations assigns a negative impact on the health of the gastrointestinal tract. For fattening rabbits are therefore all white lupine seeds suitable source of nitrogen compounds . White lupine seeds are also an important source of fat with a favorable profile and fatty acid composition . In further experiments it was found that the addition of white lupine into lactation diet rabbits significantly increased daily milk production and milk fat , which significantly reduces the amount of saturates and significantly increases the percentages of oleic acid , linolenic acid and eicosapentaenoic acid (EPA). Such milk nutrition rabbits, along with the use fattening mixtures from 17 days of age also contains white lupine , significantly reduce the health risk index rabbits in the first weeks after weaning. It is however clear whether the favorable health condition of weaned rabbits was due to higher acid content of EPA in milk, which are attributed to the organism significant physiological and immune function, or has a better state of health due to the fact that the rabbits received fattening diet containing white lupine , compared with rabbits receiving the diet with soy extracted scrap. Compared to soy white lupine also has a higher content of oligosaccharides rafinosové series , which is attributed to the prebiotic effect . The addition of white lupine in fattening mixtures may favorably affect the fermentation microflora activity appendicitis rabbits , thereby increasing the resistance of weaned rabbits digestive disorders . From the foregoing it is clear that there are many unclear issues that need to explain the experimentally .eng
dc.date.accepted2014-06-12
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam