dc.contributor.advisor | Kolář, Ladislav | |
dc.contributor.author | Papanová, Hana | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:47:51Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:47:51Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12097 | |
dc.description.abstract | Výroba glukózového sirupu ( t.j. "škrobového syrobu") je v průmyslové výrobě dávno známa a provádí se zcela běžně kyselou hydrolýzou škrobu, bramborového a kukuřičného či pšeničného. Je to hustá kapalina ( 80% BG) obsahující až 95% glukózy v sušině a 3 - 5 % dextrinů 3 skupin ( t.j. amylo - erytro a achrodextrinů). Používá se při výrobě marmelád, limonád, bonbonů, perníku, likérů, jako náhražka medu a dále v průmyslu textilním, koželužském a v konzervárenském při výrobě ovocných konzerv. Bonbonový škrobový sirup má v sušině jen kolem 40% glukózy a 55 % dextrinů. V práci je řešen návrh užitného vzoru výroby glukózového (škrobového) sirupu nikoli ze škrobu, ale přímo z pšenice v primitivních podmínkách farmářské výroby. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | malotechnologie | cze |
dc.subject | farmářská výroba | cze |
dc.subject | glukózový sirup | cze |
dc.subject | pšenice | cze |
dc.subject | malotechnology | eng |
dc.subject | farm production | eng |
dc.subject | glucose syrup | eng |
dc.subject | wheat | eng |
dc.title | Návrh farmářské výroby glukozového sirupu z pšenice | cze |
dc.title.alternative | Proposal for farm production of glucose syrup from wheat | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 32497 | |
dc.description.abstract-translated | Production of glucose syrup ( i.e., "starch syrup") has been well known for long in the industrial production and has been routinely carried out by acid hydrolysis of starch , potato and maize or wheat one. It is a thick liquid (80% BG ) containing up to 95% of the glucose in the dry state , and 3-5 % of dextrin in three groups (i.e. amylo - erythro and achrodextrins ) . It has been used in the production of jams, soft drinks , sweets , gingerbread, liqueurs, as the substitute of honey. It has also been used in textile industry, leather industry and in canning industry to produce canned fruits. Starch syrup in sweets has only around 40 % of glucose in its dry state and 55% of dextrins.
The work deals with the proposal of a starch syrup production utility model which will be prepared not from starch but directly from wheat by primitive farming production. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |