dc.contributor.advisor | Kolář, Ladislav | |
dc.contributor.author | Vrzáková, Miroslava | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:47:55Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:47:55Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12099 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá vlivem potravin na naše zdraví jsou to takzvané funkční potraviny. Aby byla potravina nazvána jako funkční, je třeba splňovat určitá kritéria. Kromě toho, že by měla prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví a být zdrojem živin je i přírodního původu. Jako příklad využití jsem zvolila v mé práci jablečné pyré s přídavkem ß-glukano-bílkovinného koncentrátu izolovaného z ječmene, které plní charakter funkční potraviny. -glukany snižují hladinu krevního cukru LDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že podporují lidské zdraví a poskytují ochranu proti některým civilizačním chorobám například obezitě. Výsledkem práce je návrh užitného vzoru a jednoduchý příklad využití. | cze |
dc.format | 56 | |
dc.format | 56 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Klíčová slova: funkční potraviny | cze |
dc.subject | ß-glukan | cze |
dc.subject | ječmen | cze |
dc.subject | oves | cze |
dc.subject | jablečné pyré. | cze |
dc.subject | Keywords: functional foods | eng |
dc.subject | ß-glucan | eng |
dc.subject | barley | eng |
dc.subject | oats | eng |
dc.subject | apple puree. | eng |
dc.title | Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa | cze |
dc.title.alternative | BACHELOR THESIS
Production of apple puree containing ß - glucans from barley | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 32500 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis deals with the influence of food on our health, the so-called functional foods. To be named a functional food, the food must meet certain criteria. In addition to the fact that it should clearly contribute to the improvement of human health, it should be also a source of nutrients of natural origin. As an example in my work I chose apple puree with the addition of ß-glucan-protein concentrate isolated from barley, which fulfill the character of functional foods. - glucans decreases blood sugar levels of LDL cholesterol. It has been proved, that it promotes health and provides protection against some civilization diseases such as obesity. Result of this work is to design a simple utility model and an application example. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |