dc.contributor.advisor | Kolář, Ladislav | |
dc.contributor.author | Daňhelová, Jitka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:48:00Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:48:00Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12101 | |
dc.description.abstract | Tato práce je zaměřena na nebezpečí acidifikace půd v našich podmínkách a s tím související děje, které se negativně promítají do celého ekosystému i se sociálně-ekonomickými dopady pro celou společnost. Jsou zde popsány příčiny acidifikace, její hlavní projevy a negativní vlivy na půdní prostředí, rostliny a edafon. Půdní reakce hraje důležitou roli a vypovídá o kvalitě půdy dané lokality. Nebezpečí, které sebou acidifikace přináší, nepostihuje pouze zemědělskou oblast, ale je významné rovněž z ekologického hlediska, kdy posuzujeme vliv acidifikace na životní prostředí.
Zvýšení půdní kyselosti vede k vyluhování živin, ke zvýšení mobilizace toxických látek, narušení přirozených mikrobiálních procesů v půdě, umocňuje se vliv dalších degradačních procesů a půda mnohdy nenávratně ztrácí své přirozené funkce. Zmíněn je také vliv vápníku na půdu jako takovou i jeho role v příjmu živin rostlinami.
Práce se dále zabývá způsobem neutralizace kyselých půd, přičemž nejdůležitější roli v tomto ohledu hraje aplikace vápna na zemědělskou půdu. Vlivem vápnění se mění půdní vlastnosti jako je půdní úrodnost, půdní reakce, dostupnost živin, biologická aktivita a další.
Výrazný pokles používání vápenatých materiálů se projevuje od osmdesátých let dvacátého století. V rámci této studie jsou zhodnoceny výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za uplynulých dvacet let, přičemž z výsledků je patrný stále trvající sestupný trend vývoje pH.
Závěrem dochází ke zhodnocení uvedených informací, posouzení vlivů a doporučení nápravných a preventivních opatření. | cze |
dc.format | 37 s. | |
dc.format | 37 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Acidifikace půd | cze |
dc.subject | okyselování | cze |
dc.subject | půdní reakce | cze |
dc.subject | degradace | cze |
dc.subject | vápník | cze |
dc.subject | vápnění | cze |
dc.subject | Acidification of soil | eng |
dc.subject | the process of acidity | eng |
dc.subject | soil reaction | eng |
dc.subject | degradation | eng |
dc.subject | calcium | eng |
dc.subject | liming | eng |
dc.title | Acidifikace českých půd a její nebezpečí | cze |
dc.title.alternative | Acidification of Czech soils and its threat | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 32504 | |
dc.description.abstract-translated | This work focuses on the dangers of acidification of the soil in our conditional environment, and the related events that have a negative reflection on the entire ecosystem, including the socio-economic consequences for the entire community as well. It describes the causes of soil acidification, its primary markers, and the negative impact on the soil environment, plants, and edaphon. Soil reaction plays an important role, and bears evidence of the quality of the soil in a given location. The dangers the soil acidification introduces do not only affect the field of agriculture, but is significant from an ecological perspective, where we can assess the influence of acidification on the environment.
An increase in soil acidity leads to leaching of nutrients from the soil, increased mobilisation of toxic substances, a disruption of natural microbiological processes in the soil, it enhances the effect of other degradational processes, and the loss of the natural processes of the soil is often irreversible. The effect of calcium on the soil and its role in plants' ability to absorb nutrients is also examined.
The work also deals with how to neutralise acidic soil, in which the application of calcium on agricultural soil plays the most important role. The effect of calcium changes the characteristics of the soil, such as soil fertility, soil reaction, availability of nutrients, biological activity, and others.
Since the 1980s, there has been a significant decrease in the use of calcium products. This study evaluated the results of agrochemical testing of agricultural soils for the past twenty years, in which the results show a clear, continuing decreasing trend in pH development.
The conclusion focuses on an assessment of the information, an evaluation of influences, and recommendations for corrective and preventative measures. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-16 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |