dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Brabcová, Anna | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:51:34Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:51:34Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12186 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá zhodnocením chemického složení hlíz topinamburu u vybraného souboru 8 klonů (Lola, Refla, Gigant, Běloslupký, Úrodný, Völkenroder Spindel, C 63, Karina). Vzhledem k možnosti přezimování hlíz v půdě, byly analyzovány hlízy genotypů z podzimní (po zmrznutí nadzemní hmoty rostlin) a následně jarní sklizně (před samotným klíčením hlíz) a byly hledány případné změny způsobené vlivem přezimování. V hlízách všech genotypů byl analyzován obsah sušiny, obsah bílkovin, obsah dusíkatých látek a množství bezdusíkatých látek. Dále byla provedena analýza bílkovinného profilu pomocí metody SDS-PAGE. Nejvyšší obsah sušiny byl stanoven v hlízách klonu Gigant (29,1%), nejnižší obsah v hlízách klonu Lola (19,9%). Vlivem přezimování se snížil obsah sušiny, dusíkatých látek, bílkovin i bezdusíkatých látek v hlízách většiny klonů. | cze |
dc.format | 67 s. (64 767 znaků) | |
dc.format | 67 s. (64 767 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | topinambur hlíznatý | cze |
dc.subject | klon | cze |
dc.subject | jarní a podzimní sklizeň | cze |
dc.subject | hlízy | cze |
dc.subject | chemické složení | cze |
dc.subject | Jerusalem artichoke | eng |
dc.subject | clone | eng |
dc.subject | spring and autumn harvest | eng |
dc.subject | tubers | eng |
dc.subject | chemical composition | eng |
dc.title | Hodnocení chemického složení hlíz topinamburu z podzimní a jarní sklizně | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of chemical composition of jerusalem artichoke tubers from autumn and spring harvest | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 33237 | |
dc.description.abstract-translated | This bachalor´s thesis deals with the evaluation of the chemical composition of tubers of Jerusalem artichoke for the selected set of 8 clones (Lola, Refla, Gigant, Běloslupký, Úrodný, Völkenroder Spindel, C 63, Karina). Due to the possibility of overwintering tubers in the soil, the tubers were analyzed genotypes of autumn (when dry above-ground plant matter) and then spring harvest (before the germination of tubers) were searched and any changes due to the influence of the winter. The tubers of all genotypes were analyzed for dry matter, protein content, crude protein content and the amount of nitrogen-free substances. Further, an analysis of protein profile by SDS-PAGE method. The highest dry matter content has been determined in tubers clone Gigant (29.1%) and the lowest dry matter content has been determined in tubers clone Lola (19.9%). Due to wintering have been decreased dry matter, crude protein, protein and nitrogen-free substances in the tubers of most the clones. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-11 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |