Purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (<i>Solanum tuberosum</i> L.) a následná charakterizace izolovaných patatinových bílkovin.
Abstrakt
Bakalářská práce se zabývá postupem purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (Solanum tuberosum L.). Jako výchozí materiál byla použita hlízová šťáva brambor z odrůd Laura, Sibu a Westamyl. Na základě literárně známých vlastnosí patatinu byla pro purifikaci zvolena kombinace ionto-výměnně (chromatografické medium DEAE) a afinitní chromatografie s biologickým gigantem se schopností vazby na sacharidickou část parafinové molekuly (chromatografické medium obsahující Concanavalin A). Zvolený způsob izolace patatinových bílkovin umožnil získání patatinové frakce ve vysoké čistotě u všech tří odrůdových vzorků, jak bylo potvrzeno SDS-PAGE analýzou. U všech odrůdových vzorků byla potvrzena antioxidační aktivita v rozmezí 0,007 až 0,086 mg kys. askorbové/g proteinu (odrůdové rozdíly byly statisticky rozdílné).