dc.contributor.advisor | Štěrba, Zdeněk | |
dc.contributor.author | Dupalová, Šárka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:51:57Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:51:57Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2014-11-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12194 | |
dc.description.abstract | Cílem této práce bylo porovnání kvalitativních kritérií potravinářské pšenice ve zvoleném zemědělském podniku Kooprodukt, a.s. za období 2010-2014.
Laboratorními zkouškami bylo testováno u pěti odrůd pšenice obsah objemové hmotnosti, Zelenyho testu, čísla poklesu, N-látek, mokrého lepku a výnos zrna. Odrůdy s jakostí A dosahovaly vyšších hodnot téměř u všech sledovaných parametrů, především obsahem N-látek, číslem poklesu a i ve výnosech zrna. Na druhé straně byly více ovlivněny počasím. Odrůdy jakosti B dosahovaly nižších hodnot Zelenyho testu, mokrého lepku a čísla poklesu. V obsahu N-látek a objemové hmotnosti nebyly rozdíly tak výrazné. Chlebové odrůdy Simila a Meritto nevykazovaly velké rozdíly v jednotlivých ročnících a odrůda Beduin vykázala největší variabilitu hodnot. Všechny hodnocené parametry včetně výnosů nejvíce ovlivňoval průběh počasí, u Zelenyho testu byl větší vliv genotypu. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | potravinářská pšenice | cze |
dc.subject | laboratorní výsledky | cze |
dc.subject | počasí | cze |
dc.subject | odrůdy | cze |
dc.subject | food wheat | eng |
dc.subject | laboratory tests | eng |
dc.subject | weather | eng |
dc.subject | varieties | eng |
dc.title | Porovnání kvality pšenice v podmínkách zvoleného zemědělského podniku | cze |
dc.title.alternative | The wheat quality comparison in terms of selected agricultural company | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 33286 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this study was to compare the quality criteria of food wheat in the selected farm Kooprodukt, a.s for a period 2010-2014.
Laboratory tests were tested in five wheat varieties content of bulk density, Zeleny test, falling numbers, N - substances, wet gluten and grain yield. Varieties with quality A - (excellent) reached higher values in almost all monitored parameters, especially the content of N-substances, falling number and in grain yield. On the other hand they were more influenced by weather. Varieties of quality B had lower values in the Zeleny test, wet gluten and falling numbers. The content of N - substances and the density differences were not so significant. Bread varieties Simila and Meritto did not show large differences in individual years and variety Beduin had the greatest variability. All evaluated parameters including revenues were influenced the most by course of the weather, at the Zeleny test it was larger genotype | eng |
dc.date.accepted | 2015-02-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |