Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠtěrba, Zdeněk
dc.contributor.authorFišer, Martin
dc.date.accessioned2021-11-30T10:52:45Z
dc.date.available2021-11-30T10:52:45Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12211
dc.description.abstractCílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými. Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou. Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata. Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice. Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu.cze
dc.format63 s. (154 459 znaků)
dc.format63 s. (154 459 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOves nahýcze
dc.subjectoves pluchatýcze
dc.subjectnahé odrůdycze
dc.subjectchemické složenícze
dc.subjectkvalita zrnacze
dc.subjectpotravinářské využitícze
dc.subjectkrmné využitícze
dc.subjectprůmyslové využití.cze
dc.subjectNaked oatseng
dc.subjecthulled oatseng
dc.subjectnaked varietieseng
dc.subjectchemical compositioneng
dc.subjectgrain qualityeng
dc.subjectgrocery utilizationeng
dc.subjectfeeding utilizationeng
dc.subjectindustry utilization.eng
dc.titleKvalita a využití nahých odrůd ovsacze
dc.title.alternativeThe quality and use of naked oatseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag35761
dc.description.abstract-translatedThe purpose of this bachelor´s thesis was summary of new knowledge about qualitative properties and possibilities of utilization of naked oats varieties and their comparison with hulled oat varieties. Naked oast excels especially in its high nutritional and energy value, in the content of essential amino acids, in high content of fats, vitamins and minerals and theirs high biological value together. These factors classify naked oats between the important components of foodstuffs for human need and between the important components of fodder for livestock too. The health significance is essential for grains of naked oat in foodstuffs and in food supplements. Naked oats finds using in many other branches of industry than in grocery only, naked oats is used, for example, in cosmetic industry, in pharmaceutical industry, in floristry possibly too. Relatively low yields of grains are balanced by a long-term, higher purchase prices which makes naked oats a strategic crop from economic aspect.eng
dc.date.accepted2014-06-02
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam