dc.contributor.advisor | Štěrba, Zdeněk | |
dc.contributor.author | Fišer, Martin | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:52:45Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:52:45Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.date.submitted | 2014-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12211 | |
dc.description.abstract | Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými.
Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou.
Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata.
Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice.
Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu. | cze |
dc.format | 63 s. (154 459 znaků) | |
dc.format | 63 s. (154 459 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Oves nahý | cze |
dc.subject | oves pluchatý | cze |
dc.subject | nahé odrůdy | cze |
dc.subject | chemické složení | cze |
dc.subject | kvalita zrna | cze |
dc.subject | potravinářské využití | cze |
dc.subject | krmné využití | cze |
dc.subject | průmyslové využití. | cze |
dc.subject | Naked oats | eng |
dc.subject | hulled oats | eng |
dc.subject | naked varieties | eng |
dc.subject | chemical composition | eng |
dc.subject | grain quality | eng |
dc.subject | grocery utilization | eng |
dc.subject | feeding utilization | eng |
dc.subject | industry utilization. | eng |
dc.title | Kvalita a využití nahých odrůd ovsa | cze |
dc.title.alternative | The quality and use of naked oats | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 35761 | |
dc.description.abstract-translated | The purpose of this bachelor´s thesis was summary of new knowledge about qualitative properties and possibilities of utilization of naked oats varieties and their comparison with hulled oat varieties.
Naked oast excels especially in its high nutritional and energy value, in the content of essential amino acids, in high content of fats, vitamins and minerals and theirs high biological value together.
These factors classify naked oats between the important components of foodstuffs for human need and between the important components of fodder for livestock too.
The health significance is essential for grains of naked oat in foodstuffs and in food supplements. Naked oats finds using in many other branches of industry than in grocery only, naked oats is used, for example, in cosmetic industry, in pharmaceutical industry, in floristry possibly too.
Relatively low yields of grains are balanced by a long-term, higher purchase prices which makes naked oats a strategic crop from economic aspect. | eng |
dc.date.accepted | 2014-06-02 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |