Ječmen jako funkční potravina
Abstrakt
Cílem bakalářské práce je zhodnotit potenciál ječmene jako funkční potraviny a to vzhledem k obsahu rozličných biologicky aktivních látek s možným farmakologickým využitím. Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se ječmene a na jeho obecný význam a využití. Další část hodnotí potravinářský ječmen a šlechtění bezpluchých odrůd, které jsou pro výrobu funkčních potravin nejvhodnější. V práci jsou také uvedeny konkrétní příklady látek, které ječmen obsahuje a jejich zdravotně - preventivní účinky. Za velmi důležitou kapitolu lze z pohledu využití ječmene jako funkční potraviny považovat část o zeleném ječmeni. Závěrečná část práce je věnována definici funkční potraviny, která dosud není jednotná a konkrétním příkladům funkčních potravin v ječné výživě, pekařství, mlékárenství, gastronomii, masné výrobě, cereální výživě, nebo v kombinaci s těstovinami. V této rešerši byly použity informace získané z publikací českých i zahraničních autorů a snažil jsem se pečlivě obsáhnout celou problematiku týkající se tématu.