Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmetana, Pavel
dc.contributor.authorPrayer, Radek
dc.date.accessioned2021-11-30T10:56:16Z
dc.date.available2021-11-30T10:56:16Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12280
dc.description.abstractHlavním cílem této práce bylo rešeršně zpracovat možnost využití steviol-glykosidů v potravinách v rámci České republiky a Evropské unie v období od roku 2000 se zaměřením na legislativu a na nepotravinářské využití. Na základě článků z odborných časopisů a dostupných legislativních předpisů je zřejmé, že stévie je rostlina s velkým potenciálem nahradit alespoň část současných sladidel. stévii je možné využít i v kosmetických přípravcích a/nebo ve zdravotnictví, protože obsahuje látky, které jsou pro zdraví prospěšné. Legislativa platná v současné době na území Evropské unie a České republiky povoluje v potravinářství využití steviol-glykosidů ve vysoké čistotě. Použití rostliny stévie a/nebo jejích částí jako potraviny povoleno není.cze
dc.format45 s (81960 znaků)
dc.format45 s (81960 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstéviecze
dc.subjectsteviol-glykosidcze
dc.subjectsteviosidcze
dc.subjectrebaudiosidcze
dc.subjectcukrcze
dc.subjectsladidla.cze
dc.subjectstevia; steviol-glycosides; stevioside; rebaudioside; sugar; sweeteners.eng
dc.titleVyužití steviosidů a rebaudiosidů v potravinářském průmyslu v České repbulice a v Evropské uniicze
dc.title.alternativeStevioside and rebaudioside use in the food industry in the Czech Republic and the European Unioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37120
dc.description.abstract-translatedThe main objective of this work was a search process can use steviolglycosides in foodstuffs within the Czech Republic and the European Union in the period since 2000, focusing on legislation and non-food use. Based on journal articles and available legislative provisions, it is clear that Stevia is a plant with great potential to replace at least part of the current sweeteners. Stevia can also be used in cosmetics or in medicine because it contains substances that are beneficial to health. Legislation currently in force in the European Union and the Czech Republic permitted in food use steviolglycosides in high purity. Using Stevia plants or parts thereof, as food is not allowed.eng
dc.date.accepted2015-06-16
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam